Škandál: Najlepšia slovenská vysoká škola je v svetvom rebríčku až za 600 lepšími univerzitami
15 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

Úspech? Hanba? V každom prípade ide o fakt. V rebríčku svetových univerzít zostali pre Slovensko nelichotivé umiestnenia. Najlepšia slovenská univerzita je až za sedemsto lepšími vo svete


Univerzita Komenského sa v takzvanom Šanghajskom rebríčku najlepších vysokých škôl na svete umiestnila na 601. – 700.  mieste ako jediná slovenská univerzita. V prvej desiatke sú americké a britské školy. Česi obsadili v rebríčkovej tisícke až sedem pozícií.

Takzvaný Šanghajský rebríček patrí medzi najsledovanejšie medzinárodné hodnotenia kvality vysokých škôl. Koncentruje sa na vedeckú a výskumnú úroveň vzdelávacích inštitúcií. Na hodnotenie svetových univerzít využíva šesť hlavných ukazovateľov. Medzi nimi je aj počet publikovaných vedeckých prác v časopisoch Nature či Science. Sleduje tiež  počet citácií vedcov v databáze Highly Cited Researchers či počet držiteľov Nobelovej ceny, spojených s danou inštitúciou.

Od začiatku zostavovania a zverejňovania rebríčka ARWU sa na prvom mieste drží americká Harvardova univerzita. Najlepšie z českých je na tom Univerzita Karlova na spoločnej 201. až 300. priečke. My sme s bratislavskou Komenského Alma mater na spoločnom 700. až 800. poradí.

Pandémia by mala školstvo naučiť lepšie využívať financie, tvrdí minister
Pre ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS) je veľkým poučením z mimoriadnej situácie súvisiacej s pandémiou efektívne využívanie financií. Ako ďalej uviedol v rozhovore s agentúrou SITA, mimoriadna situácia by sa mohla zúročiť napríklad aj... Čítať ďalej
17 | 05 | 2020 | SITA