Poľsko dnes podpíše dohodu o posilnení vojenskej prítomnosti USA
15 | 08 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Spojené štáty podpíšu v sobotu dohodu s Poľskom o posilnení vojenskej prítomnosti USA v Poľsku o 1000 vojakov a zriadení predsunutého veliteľstva 5. zboru pozemných síl USA na území krajiny. Pripomenula to v sobotu agentúra DPA.


Dohodu o posilnení obrannej spolupráce (EDCA) podpíše americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo a poľský šéf rezortu obrany Mariusz Blaszczak v Prezidentskom paláci vo Varšave. V Poľsku sa v súčasnosti nachádza približne 4500 amerických vojakov.

Americké ministerstvo obrany v júli oznámilo, že stiahne 11.900 vojakov z Nemecka, ktorých počet sa tak zredukuje na 24.000. Približne 5600 z nich bude pridelených do iných krajín NATO, zatiaľ čo 6400 sa vráti do Spojených štátov.

Americkí vojaci môžu na rotačnej báze pôsobiť v Poľsku, severovýchodnej Európe a Pobaltí a na juhovýchode, neďaleko Čierneho mora, informoval Pentagon.

V sobotu sa Pompeo v rámci svojho programu takisto zúčastní osláv stého výročia Bitky o Varšavu, počas ktorej v roku 1920 mladá Poľská republika ubránila svoju nezávislosť a zastavila ťaženie ruských boľševikov do západnej Európy.

Bezpečnostná rada OSN zamietla rezolúciu o Iráne. Pompeo zúri
Zlyhanie Bezpečnostnej rady OSN rezolútne konať v mene ochrany medzinárodného mieru a bezpečnosti je podľa Pompea "neospravedlniteľné". Čítať ďalej
15 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR