Naši pekári volajú SOS. Vysielajú signál vláde
15 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

Stovky pekární žiadajú vládu, aby nemenila zákon o nekalých podmienkach: Je to posledná legislatíva, ktorá ich ešte ako-tak chráni.


Hoci ešte v septembri 2019 hlasovali poslanci OĽANO za prijatie mimoriadne dôležitého Zákona o neprimeraných podmienkach v obchode, najnovšie ho chce vláda otvoriť a zmeniť jeho podobu. Ide o jedinú legislatívu, ktorá ešte chráni slovenských výrobcov pred nekalými obchodnými praktikami. Svoje plány v tomto smere už potvrdil aj rezort pôdohospodárstva na čele s Jánom Mičovským. Poukazujú na to slovenskí pekári, združujúci sa v Slovenskom zväze pekárov, cukrárov a cestovinárov.

„Slovenskí výrobcovia sa zo strany odberateľov bežne stretávali s vynucovaním plnenia podmienok, ktoré s obchodným vzťahom priamo nesúviseli. Ak by ich neakceptovali, hrozila im strata dodávok. Pod tlakom záchrany podnikania tak na nekorektné podmienky pristali. Zmenil to až Zákon o neprimeraných obchodných podmienkach tým, že ako jediný konkrétne menuje nekalé obchodné praktiky a sankcionuje ich nedodržiavanie.

Výsledky prieskumu ponuky slovenských potravín na pultoch predajní sú sklamaním
Konštatuje to Potravinárska komora Slovenska. Najviac ich ponúka COOP Jednota, najmenej KAUFLAND a LIDL. Čítať ďalej
15 | 08 | 2020 | Ivan Brožík


Prvýkrát v histórii našej krajiny sa tak slovenským výrobcom zaručila tak veľmi potrebná ochrana,“ vyhlásila Tatiana Lopúchová, predsedkyňa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov. A ako ďalej zdôraznila, „akoukoľvek zmenou aktuálneho zákona sa vrátime o jednu dekádu naspäť, kedy pekári bojovali o každé euro za svoje výrobky a za svoje prežitie.“

Zväz pekárov zároveň pripomenul, že Slovensko sa zákonom o neprimeraných podmienkach v obchode stalo vzorom v celej Európe. Práve ten bol podľa slovenských výrobcov prelomovým v oblasti ochrany slovenských výrobcov a dodávateľov, ktorých pozícia je oslabená vplyvom dominantného postavenia zahraničných subjektov na našom trhu.

„Ešte stále vidíme, že svet bojuje s pandémiou koronavírusu a existuje hrozba, že krajiny obmedzia dovozy svojich potravín na naše územie. Slovenskí pekári preto žiadajú vládu, aby s nimi o zmenách v zákone o neprimeraných podmienkach v obchode rokovala, pretože to môže mať devastačný dopad na výrobu domácich potravín,“ vyhlásila Tatiana Lopúchová, predsedkyňa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.

Slováci minuli počas karantény na potraviny už viac ako 100 mil. eur
Významným faktorom je pravdepodobne aj to, že už tri týždne sú na Slovensku zatvorené reštaurácie a stravovacie zariadenia. Čítať ďalej
02 | 04 | 2020 | SITA