Nad Lukašenkom sa sťahujú mračná. Už aj diktátorova milenka sa mu otočila chrbtom
15 | 08 | 2020 I Timotej Dudka

Po oznámení výsledkov volieb sa zdalo, že vláda diktátora Alexandra Lukašenka v Bielorusku len tak neskončí. Vlna demonštrácií však neberie konca a ukazuje sa, že pád jeho režimu môže byť bližšie, než si do tej doby prezident myslel, informuje portál Expres.


V piatok ráno sa novinárom bieloruský prezident ohlasoval správou o tom, že je stále nažive a zo Zeme neutiekol. To vypovedá mnoho o tom, čo sa aktuálne v Bielorusku deje a ako veľmi sa pod kedysi nedotknuteľným Lukašenkom kývu stoličky.

Stále väčší odpor ku súčasného režimu v Bielorusku je pre prezidenta Lukašenka viac a viac znepokojujúci. Vojaci pália svoje uniformy na znamenie protestu, vyjadrujú sa vedci či novinári, ktorí do tej doby v štátnych televíziách stáli neochvejne za vládnucim režimom.


Proti prezidentovi sa otočila tiež jeho „kráľovná krásy“.

Z predvlaňajšej miss Marie Vasilevičovej urobil diktátor nielen poslankyňu, kedy pôvabná Bieloruska nemusela viesť ani žiadnu volebnú kampaň, ale zároveň svoju oficiálnu milenku a spoločníčku na verejných podujatiach.

Teraz už Vasilevičová odmieta mlčať, demonštrácie v krajine ju zjavne nenechali chladnou.

„Takú bolesť si Bielorusko nezaslúžila. Vy, ktorí prejavujete krutosť a násilie voči nechráneným ľuďom a tým, ktorí spôsobujú nepokoje, zastavte agresiu! Pozrite si do očí,“ vyzvala 23-ročná členka bieloruského parlamentu.

Lukašenko zvolal bezpečnostnú radu, demonštranom odporučil nájsť si prácu
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko zvolal zasadnutie bezpečnostnej rady, na ktorom sa diskutovalo o bezpečnostnej situácii a ochrane ústavného poriadku v krajine. Podľa spravodajského portálu Meduza.io o tom informoval prezidentov informačný... Čítať ďalej
12 | 08 | 2020 | TASR


V Bielorusku už od nedele prebiehajú demonštrácie, ktoré prešli až do štrajkov, čo Lukašenka poriadne rozčúlilo a ľudí pred nimi výrazne varoval.

„Ak prestaneme pracovať, už nikdy neobnovíte výrobu. Nikdy,“ varoval Lukašenko, ktorý už predtým obvinil demonštrantov z toho, že sa určite jedná o nezamestnaných, pretože len tí majú čas na také „hlúposti“. 


„Keby pracovali, neštrajkovalo by sa. Týmto ľuďom je potrebné nájsť prácu,“ uviedol prezident.

Lukašenkova opozičná protikandidátka Cichanovská po prehre utiekla do Litvy
Svitlana Cichanovská, hlavná opozičná súperka opätovne zvoleného bieloruského autoritárskeho prezidenta Alexandra Lukašenka, sa nachádza v Litve a je v bezpečí. Čítať ďalej
11 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Že by sa mali voľby v Bielorusku opakovať, už netvrdia iba opozície a demonštranti, ale tieto hlasy začínajú zaznievať aj zo zahraničia. Okrem iného aj z Českej republiky.

Podľa Andreja Babiša je situácia v Bielorusku vážna a v rámci videokonferencie členov Európskej rady bude žiadať nové voľby.

Riešiť sa bude aj vyslanie jasného signálu o sankciách, ktoré musia podľa premiéra trvať, kým v Bielorusku neprebehnú slobodné a transparentné voľby za účasti medzinárodných pozorovateľov.

Turecko obvinilo SAE zo zradenia Palestíny, pretože uzavreli dohodu s Izraelom
Spojené arabské emiráty zradili Palestínčanov v snahe o sebecké záujmy, keď sa rozhodli nadviazať diplomatické vzťahy s Izraelom, uviedlo turecké ministerstvo zahraničných vecí, informuje portál RT. Čítať ďalej
15 | 08 | 2020 | Marek Molnár