Ministerstvo školstva chce vytvoriť špecializovaný odpis z registra trestov pre učiteľov, ktorý by zjednodušil proces
15 | 08 | 2020 I SITA

 Ministerstvo školstva chce vytvoriť špecializovaný odpis z registra trestov pre učiteľov. Ten by umožnil jednoduchšie a efektívnejšie preukazovanie bezúhonnosti z pohľadu práce v školstve.


Ako pre agentúru SITA uviedlo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR, túto možnosť musí najprv prediskutovať s ministerstvom spravodlivosti. Námestník generálneho prokurátora Jozef Szabó uviedol, že na Generálnej prokuratúre (GP) SR vzrástol v auguste počet žiadostí nových pedagogických zamestnancov o odpis z registra trestov z okresných úradov na 80 žiadostí denne. Priblížil, že v júli si takmer 800 nových záujemcov o pedagogické zamestnanie podalo žiadosť o odpis.

Pre ministerstvo školstva je dôležité, aby v rezorte pracovali bezúhonné osoby. Ministerstvo v súčasnosti eviduje 40 pedagogických alebo odborných zamestnancov, ktorých okresné úrady v sídle kraja vyhodnotili ako „nie bezúhonné osoby“. Zaznamenali tiež vyše 1 500 osôb, ktoré mali záznam v odpise. Ministerstvo však podotklo, že to neznamená automaticky vylúčenie z možnosti práce v školstve.

Nezabúdajme na našu históriu, rozprávajme o nej s pokorou a s odhodlaním, že podobné zverstvá už nikdy nedopustíme, tvrdí Kollár
Predseda parlamentu Boris Kollár sa túto sobotu zúčastnil Stretnutia generácií pri príležitosti 75. výročia vypálenia obce Kalište. Položením vencov si uctil obete tragických udalostí, ktoré sa tu odohrali v marci roku 1945. Vo svojom príhovore... Čítať ďalej
15 | 08 | 2020 | SITA


Generálna prokuratúra SR bola na základe novely zákona o pedagogických zamestnancoch povinná vydať odpis z registra trestov pre všetkých zamestnancov pôsobiacich v oblasti pedagogicky a vzdelávania. Do konca júna evidovala takmer 113 400 správne vyplnených žiadostí.

Úlohou okresných úradov bolo GP SR tieto žiadosti pedagógov a iných odborných zamestnancov odovzdať do konca februára a prokuratúra mala povinnosť tieto žiadosti vybaviť do konca júna 2020.

Novelu, ktorou sa zaviedla povinnosť preukázať bezúhonnosť, prijali poslanci Národnej rady SR v závere júna 2019, účinná je od 1. októbra 2019. Reagovali tak na medializovaný prípad zneužitia maloletého žiaka 51-ročným učiteľom. Ak učiteľ nepreukáže svoju bezúhonnosť, je riaditeľ povinný s ním ukončiť pracovný pomer.