Menej známe fakty o okupácii Československa v 1968
15 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

História vypovedá aj o menej známych faktoch pred okupáciu Československa v auguste 1968. Titov koňak a Rakija na povzbudenie Prahy pred inváziou.


Na dvojdňovú návštevu Česloslovenska prišiel páve pred 52 rokmi “komunistický rebel” z Juhoslávie, Josip Broz Tito. Ako sa dalo čakať, jeho pobyt u nás bol povzbudením a vyvolal optimizmus či vzbudil nádej, že nebezpečenstvo vojenského zásahu zo strany "päťky" nehrozí.

Tita obyvatelia Prahy naozaj úprimne búrlivo vítali. Na čele socialistickej Juhoslávie, no zároveň krajiny, ktorá sa vyčlenila z Moskvou kontrolovaného socialistického bloku, stál od roku 1953. Tito bol rebel a svoj termín pobytu v Prahe si náročky vybral v čase, keď sa v Poľku, NDR a na západe Ukrajiny konali masívne cvičenia vojsk Varšavskej zmluvy.

Boli to mimoriadne dramatické hodiny, no Tito si so sebou priviezol “argumenty” na rozptýlenie obáv. Všetci členovia československej delegácie od neho dostali zaujímavé darčeky. Bol to napríklad televízor značky Minivoks, ale aj kolekcia tridsiatich dvoch veľmi starostlivo vybraných fliaš alkoholu. Tri až päť fľašiek rakije dostali aj poradcovia československej delegácie, ku ktorým im vtipkár z Belehradu pribalil aj tranzistorové rádiá. Alebo elektrické holiace strojčeky. Darčeky “nižšej” kategórie dostali šoféri, členovia ochranky, ale došlo aj na zopár šťastlivcov z radov vítajúceho pražského ľudu.

Japonsko si pripomína 75. výročie kapitulácie
Japonsko si dnes pripomeína 75. výročie svojej kapitulácie v druhej svetovej vojne. Cisár Naruhito pri tejto príležitosti vyjadril "hlbokú ľútosť" nad konaním svojej krajiny počas vojny. Čítať ďalej
15 | 08 | 2020 | Diana Zaťková / TASR


Televízor Minivoks - darček od Tita


Vtedy ešte nikto netušil, že sa chystá vrcholná schôdzka generálnych tajomníkov štátov socialistického bloku v Moskve. Tam sa, 18. augusta 1968 uskutočnilo stretnutie vedúcich predstaviteľov ZSSR, NDR, Poľska, Bulharska a Maďarska. Aj na základe tamojšieho vystúpenia „zdravých síl“ KSČ so „žiadosťou o vojenskú pomoc“ bol schválený plán invázie. V liste prezidentovi Československa Svobodovi menom účastníkov stretnutia sa ako jeden z hlavných dôvodov invázie uvádza prijatie „žiadosti o pomoc zo strany ozbrojených síl československého ľudu a väčšiny členov predsedníctva ÚV KSČ a viacerých členov vlády ČSSR“.

Sovietska tlač odôvodňovala v nasledujúcich dňoch vstup vojsk i existenciou pozývacieho listu, ktorý zostavili prívrženci konzervatívneho krídla KSČ, v ktorom žiadali o pomoc v boji proti „kontrarevolúcii“. v noci na 21. augusta 1968 armády Varšavskej zmluvy obsadili všetky strategické miesta v ČSSR. O situácii v ČSSR začala rokovať Bezpečnostná rada OSN. Predstaviteľov KSČ a štátu internovali v ranných hodinách a odviezli do Moskvy. Ale, to už je hoci veľmi smutný, ale známy príbeh našich dejín.

Paška prirovnal rokovanie s USA o vojenskej spolupráci k augustu 1968 a pozývaciemu listu, aký napísal Biľak
O obrannej spolupráci s USA bude premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) hovoriť v piatok (22. 3.) so šéfom diplomacie Miroslavom Lajčákom (nominant Smeru-SD) a ministrom obrany Petrom Gajdošom (SNS). Lajčák, ktorý dohodu vysvetľoval poslancom na... Čítať ďalej
21 | 03 | 2019 | Roman Suchý