Koronakríza? Pre Slovensko žiaden problém, konštatujú Česi
15 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

Porsche postaví na Slovensku továreň za miliardy, prácu dá 1200 ľuďom.


Nemecký výrobca športových automobilov Porsche, ktorý rovnako ako Škoda a ďalšie značky patrí do koncernu Volkswagen, postaví na Slovensku novú továreň na karosérie. Informáciu v Českej republike rozšíril portál E15.cz s odvolaním sa na zdroje zo Slovenska.

Automobilka už predložila svoj zámer na schválenie slovenským úradom. Nová karosáreň sa bude nachádzať na strednom Považí, neďaleko Hornej Stredy medzi Piešťanmi a Novým mestom nad Váhom. Porsche v nej plánuje vytvoriť 1200 pracovných miest a investícia v počiatočnom odhade dosahuje výšku štvrť miliardy eur.

Koronakríza najviac zasiahla Bratislavu
Ministerstvo financií informovalo, že kým samosprávy prišli v dôsledku koronakrízy o približne 170 miliónov eur, výpadky štátu dosiahli vyše 1,4 miliardy eur. Najviac bolo zasiahnuté hlavné mesto. Bratislava prišla o vyše deväť miliónov... Čítať ďalej
14 | 08 | 2020 | Diana Zaťková/SITA


Už od minulého roku stavia Porsche neďaleko Hornej Stredy vývojové centrum liniek pre výrobu automobilových karosérií, v ktorom má nájsť uplatnenie asi 500 odborníkov s najvyššou kvalifikáciou. Teraz v druhej etape ide o to, aby časť výroby karosérií automobilov smerovala do lokality existujúceho centra. To sa má stať výrobným laboratóriom pre potreby rozvoja technológií pre výrobu karosérií v rámci koncernu Porsche.

Celý zámer ráta s pracoviskami, umiestnenými v ôsmych halách, ktoré budú navonok tvoriť jeden celok. Podľa textu zámeru sa tu budú vykonávať činnosti „spájania dielov, brúsenia, výroby podskupín karosérie, povrchovej predúpravy, linky KTL a voskovania, vnútornej i medzioperačnej dopravy a externej logistiky". Závod by mal byť spustený do prevádzky do roku 2027.

Zamestnanosť na Slovensku v druhom kvartáli klesla o 2,6 percenta, pracovalo takmer o 40-tisíc ľudí menej
Pokles zamestnanosti na Slovensku sa v druhom kvartáli tohto roka prehĺbil. Kým v prvom štvrťroku počet pracujúcich medziročne klesol o 0,5 %, v druhom kvartáli už išlo o pokles o 2,6 %. Čítať ďalej
14 | 08 | 2020 | SITA