Idete do reštiky? Dobre, zvážite sa a dajú vám to, čo si zaslúžite
15 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

Vstúpite do reštaurácie, skôr ako si sadnete k stolu sa odvážite a potom vám personál na základe vašej hmotnosti prinesie ponuku podniku.


V Číne v súčasnosti prebieha kampaň proti plytvaniu potravinami. Reštaurácia preto vo veľkom žiadajú hostí, aby sa zvážili pred objednaním - aby určili optimálne množstvo kalórií pre nich. Zaujímavú praktiku si všimol magazín Der Spiegel.

V reštaurácii v čínskom meste Handan vyzvú hostí úplne bez okolkov - objednajte si iba toľko, koľko potrebuje vaše telo, nie vaše chute. Podľa agentúry China News Service, reštaurácia žiada hostí, aby zadali svoju hmotnosť do špeciálnej aplikácie pre smartfóny. Aplikácia potom navrhne kaloricky vhodné a dostatočné menu. Aktivitu miestni nazývajú - “operácia prázdnych tanierov”.

Čínsky prezident Si Ťin-pching naliehal na obyvateľstvo, aby prestalo mrhať jedlom, pretože pandémia koronavírusu a silné povodne minulý mesiac zvýšili ceny potravín. V reakcii na to prevádzkovatelia reštaurácií požiadali svojich zákazníkov, aby si objednali menej jedál. Iba toľko, aby nepriberali na hmotnosti.

Twitter tvrdo scenzúroval Trumpovho podporovateľa. Zrušil mu účet s 600 tis. sledovateľmi
Konzervatívny vedec Bill Mitchell bol vyhostený zo služby Twitter. Povedal, že jeho nesúhlas s nosením rúšok na tvári počas pandémie mu najskôr priniesol dočasné pozastavenie jeho účtu na Twitteri, ktoré sa neskôr stalo trvalým, keď nevedomky... Čítať ďalej
15 | 08 | 2020 | Diana Zaťková


Potravinový odpad má v Číne určitú kultúrnu tradíciu.  Ak totiž na tanieri nenecháte nejaký zvyšok z jedla, urazíte hostiteľa, že vám dal malú porciu a že je lakomec. Okrem toho sa oddávanie hojnosti rastúcej strednej triedy v Číne považuje za znak prosperity.

Operácia”prázdny tanier” má v Číne veľa priaznivcov. Reštaurácia v meste Changshe však už musela čeliť aj veľkej kritike za vynucovanie konania, “ponižujúceho ľudskú dôstojnosť”. Rozhorčené príspevky na sociálnych sieťach na netaktné váženie hostí mali viac ako 300 tisíc zhliadnutí. „Našim pôvodným zámerom bolo podporiť prevenciu vytvárania potravinového odpadu a objednávanie potravín racionálnym spôsobom,“ ospravedlnila sa reštaurácia. „Nikdy sme nenútili zákazníkov, aby sa vážili.“ Možno je to ale spôsob, ako aj na Slovensku dosiahnuť, aby zákazník bol naozaj vážený hosť.

Koronavírus unikol z čínskeho laboratória. Bola to „nehoda“, tvrdí bývalý šéf tajnej služby MI6
Nová kontrolná štúdia ukazuje, že prepuknutie choroby Covid-19 sa začalo v Číne ako chybný experiment, tvrdí bývalý šéf tajnej služby Spojeného kráľovstva (MI6). Dokument, o ktorý sa opiera, bol údajne „prepísaný“, aby odstránil obvinenia proti... Čítať ďalej
04 | 06 | 2020 | Marek Molnár