Budaj otvára Pandorinu skrinku vzťahov medzi Bratislavou a Budapešťou
15 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

Ministerstvo pod vedením Jána Budaja oživuje najväčšiu kauzu minulého stročia v línii Slovensko - Maďarských vzťahov. Rozhodnutie Medzinárodného súdneho dvora však už roky čaká na implementáciu.


Minister Ján Budaj cez TASR oznámil zámer predložiť na prerokovanie vláde koncepciu rokovania s Maďarskom vo veci Gabčíkova a nedostavania Nagymarosu na maďarskej strane. Minister životného prostredia v tejto súvislosti pripomenul, že na základe rozhodnutia Medzinárodného súdneho dvora majú oba štáty nájsť spôsob ukončenia sporu.

Medzinárodný súdny dvor v holandskom Haagu ešte 25. septembra 1997 rozhodol v súdnom spore medzi Maďarskom a Slovenskou republikou o Sústave vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros (SVDGN). Zmluvu o spoločnej výrobe elektrickej energie, prevencii proti záplavám a zlepšení medzinárodnej plavby po Dunaji podpísalo bývalé Československo s Maďarskom v roku 1977.

Maďarsko však v máji až novembri 1989 jednostranne a bez toho, aby to oznámilo, ukončilo práce na stavbe svojej časti, čím donútilo Česko-Slovensko od novembra 1991 realizovať len časť diela pri Bratislave v pozmenenej podobe. Maďarsko jednostranne zrušilo realizáciu projektu a neskôr od zmluvy odstúpilo s odôvodnením, že ide o projekt s vážnym rizikom pre životné prostredie v Maďarsku a pre zásobovanie Budapešti vodou.

Obyvatelia Komárna i okolitých obcí zostali po havárii potrubia bez vody
Obyvatelia Komárna a okolitých obcí zostali v piatok (14. 8.) popoludní bez vody. Dôvodom bola havária na hlavnom potrubí vodovodu, ktorá spôsobila prerušenie dodávky pitnej vody nielen v celom Komárne, ale aj v obciach Iža, Patince, Marcelová,... Čítať ďalej
15 | 08 | 2020 | TASR


Medzinárodný súdny dvor Haagu  napokon potvrdil platnosť zmluvy z roku 1977, nástupníctvo Slovenskej republiky po Českej a Slovenskej Federatívnej Republike a vyhlásil vybudovanie náhradného riešenia (stupňa Čunovo) za oprávnené. Súd tiež rozhodol, že obe strany v záujme zosúladenia ekonomického rozvoja s ochranou životného prostredia by mali spolu opätovne preskúmať účinky využívania elektrárne Gabčíkovo na životné prostredie. Osobitne mali nájsť uspokojivé riešenie, pokiaľ sa týka objemu vody vstupujúceho do starého koryta Dunaja a do ramien situovaných na oboch brehoch rieky.

mapka - gov.sk


Naposledy sa však medzištátne rokovanie k tejto téme uskutočnilo už pred desiatimi rokmi. Memorandum obsahuje aj spoločné závery, v ktorých strany spoločne vyjadrili názor, že by bolo predčasné hýbať s kauzou Sústavy vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros. To sa však minister Ján Budaj rozhodol zmeniť.

Jedným z krokov, ktoré treba uskutočniť, má byť podľa ministra starostlivosť o spoločné prírodné hodnoty, ktoré sú na oboch stranách Dunaja. Ján Budaj tiež chce, aby pod ministerstvo životného prostredia prešiel splnomocnenec vlády pre výstavbu a prevádzku sústavy vodných diel Gabčíkovo – Nagymaros. Momentálne úrad spadá pod ministerstvo dopravy.

Reakcia Maďarska na Budajovu iniciatívu v momente uverejnenia textu ešte nebola redakcii Hlavný Denník dostupná.

Rokovanie výboru okolo Vodného diela Gabčíkovo bolo zrušené
Rokovanie Výboru Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie okolo Vodného diela Gabčíkovo bolo zrušené. TASR o tom informovala členka výboru, opozičná poslankyňa NR SR Anna Zemanová, na ktorej návrh bolo rokovanie parlamentného výboru... Čítať ďalej
10 | 04 | 2019 | TASR