V starom chráme v Indii našli stopy moderných technológií
14 | 08 | 2020 I Imrich Kovačič

Kamenné stĺpy nájdené v indickom chráme pripomínajú nadrozmerné drevené sviečky. Sú ale vyrobené z kameňa. Uviedol portál Ecology.md.


V Indii je niekoľko starovekých chrámov so zaujímavou architektúrou. Jedným z nich je komplex Shravanabelagola v rovnomennom meste. Oficiálne záznamy datujú túto stavbu do 10. storočia nášho letopočtu.


Možno si pamätáte zo školy, z hodín pracovnej výchovy, opracovávania dreva na sústruhu. Tým šikovnejším žiakom sa podarilo občas vyrobiť i stojan na sviečku. A podobný tvar majú i stĺpy objaveného chrámu. Stĺpy nájdené v Indii sa podobajú na svietniky. Len s tým rozdielom, že sú „vyrobené“ z kameňa.


Len ťažko si možno predstaviť, že ich kedysi predkovia dnešných Indov zhotovili iba ručne, bežným dlátom a kladivom. Ak by teda išlo o opracovanie strojom na technologicky vysokej úrovni, museli by byť stĺpy upevnené na nejakom nadrozmernom sústruhu a v nadrozmernej dielni.


Riaditeľ CDC varuje; najbližšia jeseň by mohol byť pre verejné zdravie najhoršia
USA majú v súčasnosti viac ako 5 miliónov prípadov a 166 700 úmrtí na koronavírus. S blížiacou sa chrípkovou sezónou, riaditeľ Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb ( CDC ) v stredu varoval, že situácia sa môže stať viac ponurá, píše... Čítať ďalej
14 | 08 | 2020 | Mário Martinka