Teheránu hrozí výbuch väčší ako v Bejrúte. Varovanie hovorí o "VODÍKOVEJ BOMBE"
14 | 08 | 2020 I Mário Martinka

Mestský poslanec v Teheráne varuje, že mesto môže postihnúť oveľa „väčšia katastrofa ako v Bejrúte“. Dôvodom môže byť pochybné skladovanie ropy na predmestiach.


Člen mestskej rady Teheránu Majid Farahani varoval, že zariadenie Shahran je „vodíkovou bombou“, ktorá čaká kedy vybuchne, ale „nikto tomu nevenuje pozornosť“, píše thesun.co.uk. Farahani vydal varovanie ohľadom zariadenia v severozápadnom Teheráne, v reaqkcii na katastrofu v Libanone, informovala Iránska Medzinárodná televízia. Varovanie prichádza po sérii záhadných výbuchov v Iráne týkajúcich sa ropných potrubí, chemických zariadení, elektrární a jadrových zariadení.

Farahani, vedúci rozpočtového výboru, uviedol, že je potrebné sa poučiť z ničivého výbuchu a ukázal prstom na ropný sklad v Shahrane. Zariadenie prirovnal k „vodíkovej bombe“, pretože pravidelne tam dochádza k nehodám a nachádza sa v aktívnej zóne zemetrasenia. Odhaduje sa, že z depa sa každý deň exportuje až deväť miliónov litrov ropy, pričom každá z 300 cisterien dokáže prepraviť 30 000 litrov.

Starostka mesta Calais odkazuje Borisovi Johnsonovi, aby sa "nestresoval" kvôli migrantom
Natacha Bouchartová hovorí, že premiér, ktorý posiela námorné lode do francúzskych vôd, týmto činom „vyhlasuje námornú vojnu“. Čítať ďalej
14 | 08 | 2020 | Mário Martinka


Satelitné obrázky ukazujú 11 obrovských zásobníkov ropy iba stovky metrov od štvrtí Jannat Abad, Hesarak a Sharan. Člen rady tvrdil, že toto miesto je časovanou bombou. Jediné čo treba je jeden oheň, ktorý spôsobí „väčšiu katastrofu ako v Bejrúte...“. Teherán má 8,7 milióna obyvateľov.
Korupcia a nedbanlivosť

Kritici tiež tvrdia, že Irán má rovnaké problémy s korupciou a nedbanlivosťou, ktoré v Bejrúte mohli viesť ku katastrofe. Bejrút bol zdevastovaný. Najmenej 220 ľudí prišlo o život, 6 000 bolo zranených a 300 000 ľudí ostalo bez domova. Predpokladá sa, že výbuch bol spôsobený 2 750 tonami dusičnanu amónneho uloženého v doku.

Farahani povedal, že za posledných 15 rokov došlo k početným nehodám cisterien, ktoré spôsobili, že ľudia žijú v strachu. Dodal: „Shahran čelí nebezpečenstvu 300-krát denne a nikto tomu nevenuje pozornosť.“ Ropné zariadenie v meste Shahran bolo pôvodne postavené mimo mesta, ale jeho hranice sa v priebehu desaťročí rozšírili.

Irán odsúdil dohodu medzi Izraelom a SAE
Irán v piatok odsúdil dohodu medzi Izraelom a Spojenými arabskými emirátmi (SAE) a označil ju za "strategickú hlúposť". Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
14 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


„S rozšírením tejto štvrte každý deň prechádza uličkami Šahranu najmenej 300 cisterien s objemom 30 000 litrov. Ľudia sú samozrejme vystavení všetkým možným nebezpečenstvám. Stačí, že iba jedna z ciesterien alebo dopravných vozidiel bude mať pri tankovaní nehodu v blízkosti skladov pri čerpaní pohonných hmôt a následná séria výbuchov palivových nádrží, zapríčiní v Teheráne väčšiu katastrofu ako v Bejrúte "
Ochabnuté režimy

Farahani vyzval vládu, aby toto zariadenie z dôvodu naliehavosti štátu zatvorila. Irán a Libanon majú úzke väzby, pretože Teherán je obviňovaný z financovania teroristickej skupiny Hizballáh. Hizballáh podporil vládu libanonského predsedu vlády Hassana Diaba, ktorá sa v dôsledku krízy zrútila. Iránske úrady posielajú do Bejrútu jedlo, lieky a lekárske vybavenie v rámci úsilia o medzinárodnú pomoc.

Libanonská vláda rezignovala, ale zostane vo funkcií, kým sa nevytvorí nový kabinet, pričom jej vlastní odchádzajúci ministri označujú režim za „ochabnutý“. Ukázalo sa, že mnohí predstavitelia - vrátane libanonského prezidenta Michaela Aouna - vedeli o skrytom dusičnane amónnom v Bejrúte. Hnev je na vzostupe. Prichádza ku stredom demonštrantov s bezpečnostnými silami v dôsledku výbuchu.

Sila výbuchu sa dá porovnať s jednou pätinou jadrovej bomby zhodenej na Hirošimu. Predpokladá sa, že výbuchu, ktorý zničil prístav v Bejrúte, zrovnal okolité budovy so zemou a zničil tisíce domov, spôsobil škody na majetku v hodnote 11,4 miliárd libier.

Rasizmus na univerzite Yale. Diskriminujú tam bielych a ázijcov
Univerzita Yale nezákonne diskriminuje ázijských a bielych uchádzačov o štúdium, čo je v rozpore so zákonom o občianskych právach z roku 1964, uviedlo ministerstvo spravodlivosti vo štvrtok. Čítať ďalej
14 | 08 | 2020 | Mário Martinka