Starostka mesta Calais odkazuje Borisovi Johnsonovi, aby sa "nestresoval" kvôli migrantom
14 | 08 | 2020 I Mário Martinka

Natacha Bouchartová hovorí, že premiér, ktorý posiela námorné lode do francúzskych vôd, týmto činom „vyhlasuje námornú vojnu“.


Starostka francúzskeho prístavného mesta Calais povedala Borisovi Johnsonovi, aby sa „upokojil“ a zmenil stratégiu riešenia problémov migrantov z Francúzska do Británie, píše theguardian.com.

„Vyhlásenia Borisa Johnsona považujem za provokáciu,“ uviedla Natacha Bouchartová, starostka mesta, ktoré je hlavným bodom pre malé preplnené migrujúce lode, ktoré sa snažia toto leto prejsť cez Lamanšský prieliv. "Jasne hovorím, že ide o vyhlásenie námornej vojny, pretože námorné lode nemôžu vstúpiť do [francúzskych] teritoriálnych vôd," uviedla vo štvrtok.

Johnsonova vláda sa usilovala zvýšiť tlak na Francúzsko, aby zabránila migrantom vchádzať do vôd Spojeného kráľovstva. Priti Patel, ministerka vnútra Spojeného kráľovstva a jej francúzsky kolega Gérald Darmanin podpísali minulý mesiac dohodu o vytvorení spoločnej policajnej spravodajskej jednotky na boj proti prevádzačom migrantov, nie je však jasné, či to malo nejaký vplyv na množstvo nelegálnych migrantov. Britské ministerstvo vnútra 'takisto formálne požiadalo Royal Navy o pomoc, ale aktivisti varujú, že akýkoľvek vojenský zásah na zastavenie lodí môže byť nebezpečný a takýto krok môže čeliť právnym následkom.

Izrael a SAE podpíšu dohodu v Bielom dome už v najbližších týždňoch
Americký prezident Donald Trump vo štvrtok oznámil, že v priebehu najbližších troch týždňov bude v Bielom dome hostiť lídrov Izraela a Spojených arabských emirátov (SAE) v rámci podpísania historickej mierovej dohody, ktorú obe krajiny dosiahli.... Čítať ďalej
14 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Francúzski úradníci trvajú na tom, že Francúzsko robí všetko, čo je v jeho silách, aby situáciu s nelegálnym prevádzačstvom a prílevom migrantov riešila. Krajina nasadila aj ďalšie bezpečnostné zložky, aby zabránila prekročeniu migrantov do britských vôd. Pripúšťajú však, že tento rok sa ich počet výrazne zvýšil.

Od 1. januára zaznamenali orgány v severnom Francúzsku približne 350 pokusov alebo prechodov týkajúcich sa viac ako 4 000 migrantov, v porovnaní s 203 pokusmi a 2 294 migrantmi za celý rok 2019.

Starostka mesta Calais vo štvrtok uviedla, že si tento problém spôsobila Británia sama. „Ak chcú migranti prejsť cez kanál, je to preto, že to samotní Briti chcú. Je to preto, lebo už 20 rokov neaktualizovali svoje právne predpisy,“ uviedla. "Preto vyzývam Borisa Johnsona, aby nerobil stres, a naliehavo zmenil svoje metódy ... riešenia migrantov."

Bouchartová má tiež odkaz pre Darmanina: „Nevzdávajte sa, pretože Briti nevedia, ako rokovať. Úspech dosiahnete tým, že si budete pevne stáť za svojim presvedčením.“

Johnson v pondelok na margo nelegálnych migrantov uviedol iba toľko, že tieto ich plavby cez Lamanšský prieliv sú „veľmi zlé, hlúpe a nebezpečné“.

Irán: Najnovšia kolónia Číny?
„Ani východ, ani západ.“ Tak znie slogan, na ktorý sú iránski vládnuci mullahovia, odkedy prišli k moci v roku 1979, hrdí. Iránsky režim sa už dlho pýši zdanlivou nezávislosťou od západných a východných mocností. Zdá sa však, že nová tajná dohoda... Čítať ďalej
13 | 08 | 2020 | Preklad: Redakcia HD