Ruské ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že Covid-19 je oveľa nebezpečnejší ako akékoľvek možné vedľajšie účinky prvej vakcíny
14 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Riziká, ktoré predstavuje koronavírus, sú oveľa závažnejšie ako akékoľvek možné vedľajšie účinky novej vakcíny, uviedlo ruské ministerstvo zdravotníctva, pričom odmietlo tvrdenia, že vývojový proces bol urýchlený, informuje portál RT.


Sergej Glagolev, poradca ministra zdravotníctva Michaila Murashka, vysvetlil, že očkovanie predstavuje podstatne nižšie riziko ako kontakt s niekým, kto bol nakazený vírusom Covid-19. Toto by sa malo "vziať do úvahy, vzhľadom na rozsah pandémie," poznamenal.

„Pomocou našich digitálnych schopností môžeme monitorovať bezpečnosť vakcíny v reálnom čase,“ uviedol Glagolev s tým, že moderná technológia umožňuje sledovanie tých, ktorí boli zaočkovaní.

Brazília začne vyrábať ruskú vakcínu Sputnik V
V brazílskom štáte Paraná sa začína prvá významná medzinárodná spolupráca s Ruskom pri výrobe a testovaní Sputnika V. Potrebné obchodné zmluvy už obe strany podpísali. Čítať ďalej
13 | 08 | 2020 | Ivan Brožík


Niektoré západné krajiny a lekárski odborníci kritizovali rýchly vývoj vakcíny proti Covid-19 v Rusku, pričom sa domnievajú, že registrácia bola urýchlená a že klinické skúšky neboli dostatočné. Obavy vzniesol najmä Dr. Anthony Fauci, riaditeľ Národného inštitútu pre alergie a infekčné choroby USA, ktorý „vážne pochybuje“ o tom, že je efektívna a bezpečná.

Minister zdravotníctva Murashko v krátkosti informoval o novej vakcíne s názvom „Sputnik V“. Tvrdil, že zahraničná kritika ruského vedeckého pokroku je "neopodstatnená" a spôsobená „konkurenčnými nevýhodami“.

Vakcína „Sputnik V“ bola zaregistrovaná v Rusku 11. augusta po ukončení skúšobných testovaní. Vakcína bude dostupná širokej verejnosti v januári 2021 a očakáva sa, že poskytne imunitu proti Covid-19 po dobu dvoch rokov.

Rusko prijíma objednávky z celého sveta na miliardu dávok vakcíny proti Covid-19
Celkom dvadsať krajín z Latinskej Ameriky, Blízkeho východu a Ázie už požiadalo o dávky prvej ruskej vakcíny proti koronavírusu, ktorej existenciu ruský prezident Vladimir Putin osobne potvrdil. Čítať ďalej
13 | 08 | 2020 | Ivan Brožík