Od roku 2022 má na Slovensku vzniknúť Fond na udržanie zamestnanosti (aktualizácia)
14 | 08 | 2020 I SITA

Od začiatku roka 2022 má na Slovensku vzniknúť Fond udržania zamestnanosti. Pôjde o nový poistný fond v Sociálnej poisťovni.


Na piatkovej tlačovej besede to povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. Ak zamestnanci budú pracovať kratšie, od štátu z tohto fondu dostanú 60 percent čistej mzdy, ďalších 20 percent im vyplatí zamestnávateľ a o zvyšných 20 percent čistej mzdy zamestnanci prídu.

Legislatívny návrh rezort práce a sociálnych vecí predkladá do medzirezortného pripomienkového konania. "Tento fond bude k dispozícii aj samostatne zárobkovo činným osobám," povedal minister.

SZČO a umelci by podľa neho do fondu prispievali sumou 5 až 10 eur mesačne. "Nebudeme zvyšovať celkové odvodové zaťaženie, budeme to riešiť v rámci poistenia v nezamestnanosti," tvrdí Krajniak.

Mičovský má na ministerstve človeka, ktorý je spájaný s kauzou Dobytkár
Danajské dary bývalého vedenia rezortu Mičovskému ochromujú funkčnosť ministerstva Čítať ďalej
14 | 08 | 2020 | Ivan Brožík


Aktualizované 14.8. o 13.15. hod.:

V krízovej situácii by pritom mohli SZČO čerpať z tohto fondu približne 673 eur.

"Nebudeme zvyšovať celkové odvodové zaťaženie, budeme to riešiť v rámci poistenia v nezamestnanosti," tvrdí Krajniak. Podľa prvej alternatívy by do nového fondu na udržanie zamestnanosti podľa neho malo smerovať jedno percento z hrubej mzdy zamestnanca, ktoré v súčasnosti zamestnávateľ odvádza do fondu poistenia v nezamestnanosti.

Do fondu poistenia v nezamestnanosti by tak na rozdiel od súčasnosti prispieval už len zamestnanec, a to jedným percentom z jeho hrubej mzdy. Druhou alternatívou je, že by do nového fondu smerovalo len 0,5 percenta z hrubej mzdy zamestnanca, ktoré v súčasnosti platí zamestnávateľ do fondu poistenia v nezamestnanosti.

V novom fonde by sa podla neho malo nazhromaždiť 1,6 miliardy eur za 10 rokov, ak by do fondu išlo 0,5 percenta z hrubej mzdy zamestnanca. Ak by poistný odvod zamestnávateľa do nového fondu bol jednopercentný, vo fonde by sa počas 10 rokov nazbieralo 3,2 miliardy eur.

Čaputová vyzýva Matoviča k dodržiavaniu Ústavy SR
Prezidentke Zuzane Čaputovej záleží, aby sa prijímali efektívne opatrenia na zamedzenie šírenia koronavírusu, ale musia byť aj v súlade s ústavou. Čítať ďalej
14 | 08 | 2020 | SITA


Fond má vzniknúť až od roku 2022, aby sa podľa ministra vytvoril dostatočný časový priestor na prípravu tohto nového nástroja. Zdôraznil, že jediným dôvodom čerpania prostriedkov z tohto fondu nemusia byť ekonomické následky koronakrízy. "Môžu to byť povodne v nejakej časti Slovenska, môže to byť nejaká lokálna záležitosť, napríklad vyhorí jedna fabrika," povedal.

Fond udržania zamestnanosti bude podľa Krajniaka uzavretým fondom. Peniaze z tohto fondu sa totiž podľa neho použijú len na podporu udržania pracovných miest. "Sociálna poisťovňa alebo vláda nebude môcť zobrať peniaze z tohto fondu a použiť ich na niečo iné," povedal.

Finančné parametre nového fondu sú podľa ministra nastavené v dvoch alternatívach. Maximálny príspevok pre zamestnanca z tohto fondu by podľa Krajniaka mohol dosiahnuť 1 340 eur. Zamestnávatelia pritom budú do tohto fondu prispievať najviac sumou 447 eur za jedného zamestnanca. Pri zamestnancovi s priemernou mzdou na úrovni 1 100 eur by dávka v nezamestnanosti pri jeho prepustení dosiahla 542 eur.

"Po novom z fondu udržania zamestnanosti by štát zaplatil 505 eur, zamestnávateľ 168 eur, celkovo by tento zamestnanec dostal 673 eur," povedal Krajniak. Očakáva, že tento systém bude motivačný a bude pomáhať zamestnancom aj zamestnávateľom.

Zamestnanosť na Slovensku v druhom kvartáli klesla o 2,6 percenta, pracovalo takmer o 40-tisíc ľudí menej
Pokles zamestnanosti na Slovensku sa v druhom kvartáli tohto roka prehĺbil. Kým v prvom štvrťroku počet pracujúcich medziročne klesol o 0,5 %, v druhom kvartáli už išlo o pokles o 2,6 %. Čítať ďalej
14 | 08 | 2020 | SITA


Štátny tajomník ministerstva práce a sociálnych vecí Boris Ažaltovič poukázal na to, že podmienkou pre poskytnutie dávky z nového fondu bude obmedzenie prevádzkovej činnosti. "Musí ísť o dočasné vonkajšie faktory, ktoré zamestnávateľ nevie a nemôže ovplyvniť, napríklad sektorová kríza v oceliarstve alebo automobilovom priemysle," povedal.

Môže ísť takisto o živelnú pohromu alebo o výnimočnú situáciu, ktorý vyhlási vláda. Ďalšou podmienkou je, že obmedzenie prevádzky sa musí týkať aspoň tretiny zamestnancov, ktorým zamestnávateľ nevie prideliť prácu najmenej v rozsahu 10 percent ich pracovného fondu.

"Nebude sa to týkať sezónneho podnikania, plánovanej rekonštrukcie alebo odstávky závodu," povedal. Zamestnávateľ bude pritom nútený najprv vyčerpať všetky dovolenky z predošlého roka a nadčasy a vynulovať pracovné kontá svojich zamestnancov. "Zamestnávateľ musí pracovné miesta udržať," zdôraznil Ažaltovič.

Do konca budúceho roka bude na Slovensku podľa Krajniaka fungovať súčasný systém kurzarbeit. "Môžeme použiť peniaze z Európskej únie na to, aby sme pomohli udržať zamestnanosť aj do budúcnosti," povedal. Európska únia by podľa neho mohla Slovensku schváliť úverový rámec v sume 631 miliónov eur. Od tohtoročnej jesene by touto sumou štát podľa ministra prefinancoval súčasnú prvú pomoc pre firmy a podnikateľov až do konca roka 2021.

Tajnostkár Ed Sheeran bude otcom už na konci leta!
Po skončení jeho posledného turné sa Ed Sheeran schoval v súkromí svojho domova, kde sa vyrovnával zo stratou času so svojou milovanou. Je vidieť, že pár vzal tento problém veľmi vážne a podľa správ médií Ed Sheeran čaká dieťa! Správu priniesol... Čítať ďalej
13 | 08 | 2020 | Timotej Dudka