Na Slovensku má pôsobiť päť európskych delegovaných prokurátorov, obsadené sú zatiaľ dve miesta
14 | 08 | 2020 I SITA

V rámci novozriadenej inštitúcie Európskej prokuratúry (EP) by na Slovensku malo pôsobiť päť európskych delegovaných prokurátorov. Ako ešte v stredu pre médiá povedal námestník generálneho prokurátora Jozef Szabó, výberovým konaním na tieto pozície zatiaľ úspešne prešli dvaja uchádzači.


„Vzhľadom k tomu, že máme povinnosť nominovať piatich, bolo vypísané výberové konanie na ďalšie tri miesta, ktoré má byť uskutočnené 16. septembra tohto roka,” povedal Szabó s tým, že uchádzači majú možnosť prihlásiť sa do výberového konania do 10. septembra.

Úlohou Európskych delegovaných prokurátorov je na území SR vykonávať agendu EP, ktorá sa týka vyšetrovania trestných činov poškodzovania finančných záujmov európskych spoločenstiev.

Samotný inštitúcia EP by podľa námestníka generálneho prokurátora mala začať fungovať už tento rok . „Predpokladá sa, že už začiatkom septembra sa zíde kolégium európskeho prokurátora v Luxemburgu,” povedal Szabó. Členom kolégia za SR bude prokurátor Juraj Novocký, ktorý dozoroval vyšetrovanie vraždy novinára Jána Kuciaka.

Predpokladom obnovy letov aj z rizikových oblastí má byť povinná registrácia a negatívny PCR test cestujúceho
Predpokladom pre obnovenie medzinárodnej osobnej leteckej dopravy aj z epidemiologicky rizikových oblastí bude vytvorenie online formuláru pre cestujúcich. Konzílium odborníkov podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO) dospelo k dohode... Čítať ďalej
14 | 08 | 2020 | SITA


Szabó predpokladá, že európski delegovaní prokurátori by svoju funkciu mohli začať vykonávať od začiatku novembra. „Ich sídlom bude Úrad špeciálnej prokuratúry, pretože pôsobnosť, ktorá prechádza na európskeho prokurátora sa vlastne prelína s pôsobnosťou Špecializovaného trestného súdu a tým aj špeciálnej prokuratúry,” dodal Szabó.

Hlavným cieľom EP má byť zvýšenie úrovne ochrany finančných záujmov Európskej únie v členských štátoch. Európski delegovaní prokurátori, ktorí konajú v mene EP vo svojich členských štátoch, majú mať rovnaké právomoci ako vnútroštátni prokurátori, pokiaľ ide o vyšetrovanie, trestné stíhanie a podanie obžaloby na súd. Vedúcim orgánom EP bude 22 členné kolégium na čele s hlavnou európskou prokurátorkou Laurou Codruţovou Kövesiovou.