Koronavírusom sa častejšie infikujú fajčiari elektronických cigariet
14 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

Riziko koronainfekcie je päť až sedemkrát vyššie u mladých fajčiarov elektronických cigariet ako u ich rovesníkov, ktorí fajčia klasické cigarety.


Dospievajúci používatelia elektronických cigariet v Spojených štátoch sa s väčšou pravdepodobnosťou infikujú vírusom Sars-CoV-2 ako ich kamaráti, ktorí nepoužívajú inhalačnú elektroniku. Podľa štúdie, uverejnenej na Stanfordskej univerzite v Kalifornii, je pravdepodobnosť nakazenia sa mladých používateľov e-cigariet päť až sedemkrát vyššia. Informujú o tom nemecké Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Podľa detskej lekárky Bonnie Halpern-Felsherovej, spoluautorky štúdie „Súvislosti medzi fajčením mládeže, používaním elektronických cigariet a koronavírusom“, bolo už dlhšie zrejmé, že aerosoly sú vynikajúcim nosičom vírusov. Výskum to však teraz potvrdil.

Reprofoto youtube.com


Pri prvej celoštátnej štúdii o elektronických cigaretách a korone u dospievajúcich lekári vyhodnotili dáta od viac ako 4 300 Američanov vo veku od 13 do 24 rokov. Aj keď v Spojených štátoch je fajčenie v akejkoľvek podobe pre neplnoletých zo zákona zakázané, v posledných rokoch sa tabakové výrobky medzi mladistvými mimoriadne ujali

Štúdia Stanfordskej univerzity poukazuje na možné ochorenia pľúc a poškodenie imunitného systému z elektronických cigariet ako vytvorenie predpokladov na vyššiu pravdepodobnosť infikovania sa koronavírusom. U elektronických cigariet je to riziko niekoľkonásobne vyššie. Zvyšujú ho nielen aerosoly, ktoré sa šíria pri výparoch exhalátov z elektronickej cigarety. Vedci poukazujú na obzvlášť nebezpečný zvyk v pandemických časoch posúvať si elektronické cigarety z úst do úst.

Rusko je pripravené na „medzinárodnú spoluprácu“ v oblasti vakcíny proti Covid-19 pre všetkých
Po registrácii prvej vakcíny proti Covid-19 na svete je Rusko pripravené spolupracovať s každým, kto má záujem o vývoj a výrobu očkovacích látok a liečbu koronavírusu, uviedol ruský vyslanec pre OSN, informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 08 | 2020 | Marek Molnár