Epidemiológovia odporúčajú zvážiť organizovanie veľkých rodinných osláv
14 | 08 | 2020 I TASR

Epidemiológovia v súvislosti so štvrtkovými (13. 8.) 62 potvrdenými prípadmi nákazy novým koronavírusom ľuďom odporúčajú zvážiť organizovanie veľkých rodinných osláv a návštev, na ktorých sa zíde väčší počet ľudí aj z rôznych oblastí Slovenska alebo zo zahraničia.


"Upozorňujeme, že tieto príležitosti predstavujú vhodné podmienky na šírenie nového koronavírusu – nakazení môžu byť bez príznakov ochorenia, ale infekční, ľudia sú v blízkom kontakte, často aj v uzavretých priestoroch s nedostatočným vetraním," uviedol Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na sociálnej sieti.

Epidemiológovia pripomínajú, že súčasný výskyt ochorenia COVID-19 si vyžaduje dôsledné dodržiavanie nariadených a odporúčaných opatrení ÚVZ SR a príslušných regionálnych úradov verejného zdravotníctva a prijímanie vybraných opatrení na lokálnej úrovni. Ich rešpektovanie má prispieť k zamedzeniu šírenia COVID-19 na Slovensku.

V aktuálnej situácii epidemiológovia odporúčajú aj zvážiť nevyhnutnosť cestovania do zahraničia a pripomínajú povinnosť sa pri návrate z tzv. rizikovej krajiny hlásiť telefonicky alebo elektronicky na miestne príslušnom regionálnom úrade verejného zdravotníctva v SR. Možno sa prihlásiť napríklad vyplnením formuláru na stránke korona.gov.sk.

Ambulantní lekári sú sklamaní, že odmeny za pandémiu sú zatiaľ len sľubom
Ambulantní lekári sú sklamaní, že téma odmeňovania zdravotníkov za poskytovanie zdravotnej starostlivosti počas prvej vlny pandémie nového koronavírusu ostala zatiaľ len pri sľuboch. Čítať ďalej
14 | 08 | 2020


Ak sa u osôb po návrate zo zahraničia, bez ohľadu na to, z ktorej krajiny prišli, prejavia príznaky respiračného ochorenia, je potrebné telefonicky kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára a oboznámiť ho s cestovateľskou anamnézou. Lekár následne určí ďalší postup diagnostiky a liečby. To isté platí aj pre osoby, u ktorých sa objavia príznaky respiračného ochorenia a vedia, že boli v kontakte s osobou, ktorá prišla zo zahraničia.

Výskyt ochorenia monitorujú regionálne úrady verejného zdravotníctva v súčinnosti so samosprávami či dotknutými inštitúciami a prijímajú protiepidemické opatrenia. "Naďalej pokračujú v aktívnom dohľadávaní kontaktov potvrdených prípadov ochorenia COVID-19, čo znamená, že počet potvrdených prípadov môže narásť," uviedol ÚVZ SR.

Najviac pozitívne testovaných vo štvrtok (13. 8.) zaznamenali v okresoch Trenčín (11), Nové Mesto nad Váhom (11) a v bratislavských okresoch (10). ÚVZ SR uviedol, že v územnej pôsobnosti Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Trenčíne, ktorá zahŕňa okresy Trenčín a Nové Mesto nad Váhom, ide zväčša o výskyt ochorení v súvislosti s dvoma rodinnými oslavami, pričom niektoré osoby sa zúčastnili na oboch udalostiach.

Dobrá voľba sa nebude zlučovať so vznikajúcim Hlasom-SD, tvrdí Drucker
Mimoparlamentná strana Dobrá voľba sa nebude zlučovať so vznikajúcou stranou expremiéra Petra Pellegriniho Hlas-sociálna demokracia (SD). Pre TASR to uviedol šéf strany a exminister Tomáš Drucker. Spoluprácu podľa neho vylúčili s ĽSNS, ale aj so... Čítať ďalej
14 | 08 | 2020 | TASR


Epidemiológovia zabezpečujú všetky potrebné protiepidemické opatrenia, pokračujú v epidemiologickom vyšetrovaní, úzkym kontaktom nariaďujú izoláciu a testovanie na ochorenie COVID-19. V prípade Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave sa aktuálne vykonáva epidemiologické vyšetrovanie.

Štyri potvrdené prípady sa vyskytli v Dunajskej Strede. Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Dunajskej Strede zaznamenal importy ochorenia zo zahraničia. Ide o členov spoločnej domácnosti, ktorí sú v izolácii. Rovnako aj v územnej pôsobnosti Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Nitre, kde sa potvrdili tri prípady ochorení, ide zväčša o importy zo zahraničia.

Jeden prípad je úzky kontakt už potvrdeného prípadu ochorenia COVID-19. Tri nové potvrdené prípady ochorenia COVID-19 v územnej pôsobnosti Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave sú v epidemiologickej súvislosti s pozitívnou osobou v okrese Vranov nad Topľou. V okrese Vranov nad Topľou pribudli tri nové prípady ochorenia COVID-19, ktoré sú v epidemiologickej súvislosti s doteraz potvrdenými prípadmi. Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Košiciach eviduje sporadické prípady ochorenia COVID-19, epidemiologické vyšetrovanie stále pokračuje.