Premiér sa hrá na Jamesa Bonda, myslí si Ľ. Blaha
13 | 08 | 2020 I Peter Haluza

„Je to gól do vlastnej brány,“ komentuje vyhostenie ruských diplomatov podpredseda Smeru-SD Ľuboš Blaha.


„A čo je najtragickejšie, Matovič ohrozil naše dobré vzťahy s Ruskom iba preto, aby mu
USA privítali vyhostenie ruských diplomatov zo Slovenska
Spojené štáty privítali rozhodnutie slovenských úradov vyhostiť ruských diplomatov zo svojej krajiny, napísala v pondelok hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Morgan Ortagusová na svojej stránke na Twitteri. Čítať ďalej
11 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR
hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí. Vo svete diplomacie sa tomu hovorí - level banán".

Tak komentoval situáciu okolo vyhostenia troch ruských diplomatov podpredseda Smeru-SD a poslanec za túto stranu Ľuboš Blaha.

„Presne takto sa totiž správajú „banánové republiky“ – ešte by mohol Matovič poslať do Washingtonu ďakovný list pani hovorkyni, že nám tak pekne zatlieskala... A ešte by mohol pribaliť aj slivkový koláč... Ako Hujer - jsem si dovolil ze své zahrádky“, pokračoval v komentári na sociálnej sieti Blaha.



 

„Sú chvíle, kedy aj priateľom mušíš určiť čiaru. Áno, Rusi sú naši slovanskí bratia a Rusko náš obchodný partner. Nič to však nemení na tom, že Slovensko je zvrchovaným štátom a nie banánová republika, kde sa môžeme vysmievať do tváre diplomatickým pravidlám,“
Slovensko nie je banánovou republikou, napísal Matovič k vyhosteniu ruských diplomatov
Slovensko je zvrchovaným štátom a nie banánová republika, kde sa môžeme vysmievať do tváre diplomatickým pravidlám, píše premiér. Čítať ďalej
11 | 08 | 2020 | Peter Haluza, SITA, TASR
v utorok na sociálnej sieti napísal premiér Igor Matovič.

Podľa poslanca  Blahu však človek nemusí byť rusofil, aby chápal základné geopolitické súvislosti. „Rusko je veľmoc, ktorá si zaslúži rešpekt. V oblasti energetiky je to náš kľúčový partner. V Rusku je obrovský obchodný potenciál. Nehovoriac o tom, že ruský národ zásadne prispel k nášmu oslobodeniu v druhej svetovej vojne – to je fakt taký problém prejaviť trochu úcty, pán Matovič?,“ pýta sa ďalej poslanec Smeru.

Podľa neho Matovič neposkytol žiadne konkrétne dôkazy, že by traja ruskí diplomati urobili niečo zlé. „To je tak, keď sa premiér hrá na Jamesa Bonda - len aby zakryl svoje vlastné klamstvá,“ uviedol Blaha na sociálnej sieti.

Špionážna vojna?
O tom, či bolo vyhostenie ruských diplomatov primeranou reakciou na zbabrané vydanie víz na Generálnom konzuláte SR v Petrohrade je možné viesť prinajmenšom „diplomatické“ spory. Čítať ďalej
11 | 08 | 2020 | Aneta Leitmanová


Podpredseda Smeru-SD sa preto chce stretnúť s veľvyslancom Ruskej federácie Alexeyom Fedotovom. „Zároveň ho chcem uistiť o tom, že Slováci si vážia Ruskú federáciu a že odmietame všetky prejavy nenávisti a rusofóbie, ktoré šíri Matovičova vláda,“ uzatvára status poslanec Blaha.

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) v pondelok už skôr potvrdilo, že úrady vyhostili troch pracovníkov ruského veľvyslanectva v Bratislave pre podozrenie zo špionážnej činnosti.

Riaditeľ tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí Juraj Tomaga pre TASR povedal, že podľa informácií slovenských spravodajských zložiek bola činnosť ruských diplomatov v SR v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch. „Navyše, došlo k zneužitiu vydaných víz na slovenskom generálnom konzuláte v Petrohrade a v tejto súvislosti bol spáchaný závažný trestný čin na území iného členského štátu NATO a EÚ,“ doplnil Tomaga.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí následne oznámilo, že Moskva bude reagovať recipročne – ako „tradične“ v takýchto prípadoch. Informácie priniesla aj ruská štátna tlačová agentúra TASS.

Začiatkom leta Denník N napísal, že ruská tajná služba FSB zneužila slovenské víza pri atentáte v Berlíne. Podozrivý komplic z vraždy čečenského azylanta sa do Nemecka v lete 2019 dostal vďaka slovenským vízam pod falošným menom.

Vyhostenie diplomatov prinesie napätie do vzťahov s Ruskom, ale nemusí trvať dlho, tvrdí exminister zahraničia
Vyhostenie troch ruských diplomatov prinesie napätie do dvojstranných vzťahov s Ruskou federáciou, ale nemusí to trvať dlho, ak obidve strany nebudú mať záujem na eskalovaní situácie. Pre agentúru SITA to povedal bývalý minister zahraničných vecí a... Čítať ďalej
11 | 08 | 2020 | SITA