Niekde medzi Marsom a Jupiterom existuje priestor pre život mimozemšťanov
13 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

Vedci objavili slaný oceán na trpasličej planéte Ceres, je z toho astrologická senzácia v našej slnečnej sústave!


Ak sa prekryjú infračervené a klasické snímky NASA, ukazujú usadeniny solí v strede kráteru Occator na planétke Ceres. Vedci Inštitútu Maxa Plancka našli na planéte Ceres stopy slaného podzemného oceánu. Vedecký svet je doslova nadšený, konštatuje portál bild.de. Môžeme vraj hovoriť o opatrnom mimozemšťanskom poplachu.

Ceres, najväčší útvar v asteroidnom páse medzi Marsom a Jupiterom (priemer takmer 1 000 km), bol cieľom veľkolepej misie NASA v rokoch 2015 až 2018. Vesmírna sonda „Dawn“ sa pohybovala na eliptickej obežnej dráhe vo výške 35 km od povrchu miniplanéty. Výskumný kamerový systém, ktorý nainštaloval Inštitút Maxa Plancka pre výskum slnečnej sústavy (MPS) v Göttingen na palubu sondy „Dawn“, zachytil veľa obrázkov. V tomto období ich vedci vyhodnocujú.

Bádatelia opísali svoje dychberúce objavy v niekoľkých odborných článkoch v časopisoch „Nature Astronomy“, „Nature Geoscience“ a „Nature Communications“. „Ceres sa javí ako záhadný výstredník,“ zhŕňajú svoje poznatky. Podľa MPS týchto sedem publikácií vykresľuje obraz jedinečného sveta, v ktorom sú dodnes pozostatky globálneho oceánu a ktorého podivný ľadový vulkanizmus - takzvaný kryovulkanizmus - je pravdepodobne stále aktívny.

Lovec UFO tvrdí, že v Južnej Karolíne objavil „mimozemské podzemné základne“
Samozvaný expert na UFO Scott Waring tvrdí, že objavil vchody do piatich rôznych podzemných základní v Južnej Karolíne. Podľa neho údajné základne majú tajné chodby, ktoré vedú k moru. Čítať ďalej
13 | 08 | 2020 | Ivan Brožík


Podľa MPS bol kryovulkanizmus dlho považovaný za fenomén vonkajšej slnečnej sústavy, ktorý sa vyskytuje výlučne na niektorých ľadových mesiacoch Jupitera, Saturnu, Uránu a Neptúna. Kvôli obrovským gravitačným silám ich materských planét si tieto mesiace vo svojom vnútri vyvíjajú toľko tepla, že voda nezamŕza úplne, ani napriek značnej vzdialenosti od Slnka a rozprašuje sa do priestoru v niekedy až veľkolepých fontánach.

Autori článkov o objavoch na Ceres, vrátane výskumníkov z Westfälische Wilhelms-Universität v Münsteri a Národného inštitútu pre vedu a vzdelávanie v Bhubaneswar v Indii, venovali osobitnú pozornosť kráteru Occator (priemer 92 kilometrov) ) na severnej pologuli Ceres. Má čiastočne jasne bielu farbu, ktorá už skôr viedla k špekuláciám o vodných zdrojoch na Cerese.

Vesmírna sonda „Dawn“ skúma Ceres
Foto: NASA


„Ak sa pozriete pozorne, kráter Occator má veľmi zložitú štruktúru s vyvýšeninami, depresiami, usadeninami, trhlinami a ryhami,“ vysvetlil za MPS Andreas Nathues, vedecký vedúci kamerového tímu „Dawn“. Dnešný vzhľad kráteru umožňuje rekonštruovať jeho vznik - a tak sa pozrieť do prípadnej minulosti Ceresu. Vďaka obrázkom vo vysokom rozlíšení je možné určiť vek jednotlivých oblastí kráteru.

Ako ukazuje analýza, kráter Occator vznikol asi pred 22 miliónmi rokov pôsobením veľkého nebeského telesa. Asi pred siedmimi a pol miliónmi rokov soľanka stúpala z vnútra na povrch kráteru, kde sa odparila. Vytvorili sa slané usadeniny. Táto činnosť pokračovala milióny rokov, pravdepodobne až dodnes, hoci už v oslabenej podobe. Gravitačné merania naznačujú v hĺbke asi 40 km pod kráterom Occator možnú prítomnosť veľkých zásob podpovrchovej tekutiny.

Rastlina na Marse? Záhadný predmet objavený na červenej planéte potešil všetkých UFO nadšencov (VIDEO+FOTO)
Nadšenci mimozemšťanov sú vo vytržení z objektu, ktorý bol objavený na povrchu planéty Mars. Niektorí tvrdia, že sa predmet podobá na ružu, hríb či inú rastlinu. Informuje portál RT. Čítať ďalej
01 | 02 | 2020 | Marek Molnár


Porovnanie veľkostí planét


Maria Cristina De Sanctis a jej kolegovia z Istituto di Astrofisica Spaziale e Fisica Cosmica v Ríme už v roku 2017 hlásili dôkazy o alifatických uhľovodíkoch na Cerese - ide o organické molekuly. Teraz sa im tiež podarilo odhaliť minerálny hydrohalit morského ľadu, ktorý sa nikdy nenašiel mimo Zeme. „Teraz môžeme povedať, že Ceres je akýsi oceánsky svet,“ povedala De Sanctis tlačovej agentúre AFP. Inými slovami, nemožno vylúčiť, že medzi Marsom a Jupiterom existovali mimozemské formy života - alebo ešte stále existujú!



Odborník na UFO tvrdí, že objavil na Marse zvyšky „starodávneho mimozemského prúdového motora“
Samovyhlásený odborník na UFO verí, že si všimol starodávny prúdový motor ležiaci na povrchu Marsu. Hovorí, že je to dôkaz, že Marťania existovali a mali technológiu oveľa lepšiu, ako je tá naša, informuje portál RT. Čítať ďalej
12 | 07 | 2020 | Marek Molnár