MIMORIADNE: Rúška budú povinné v triedach na 2. stupni základných a stredných škôl (aktualizácia)
13 | 08 | 2020 I Peter Haluza, TASR, SITA

Konzílium odborníkov Slovákom neodporúča cestovať do zahraničia.


Rúška budú povinné počas prvých dvoch týždňov školskej dochádzky aj v triedach. Bude to platiť pre deti druhého stupňa základných škôl a stredoškolákov. Informovala o tom hlavná odborníčka pre pediatriu Elena Prokopová.

Ostatní žiaci ich budú mať povinné iba v spoločných priestoroch. Rodičia budú pri nástupe detí do školy odovzdávať čestné vyhlásenie, v rámci ktorého odpovedia, či bolo ich dieťa od 17. augusta mimo Slovenska alebo sa zúčastnilo na hromadnom podujatí. Zároveň podpíšu vyhlásenie o bezinfekčnosti.

Ako ďalej po zasadaní konzília epidemiológov informoval minister zdravotníctva SR Marek Krajčí, do 1. septembra sa nebude prehodnocovať zoznam rizikových krajín. Aktualizovaný však bude zoznam rizikových regiónov jednotlivých krajín. Ten sa bude prehodnocovať každé dva týždne a zoznam bude zverejnený na internete. Slovákom však neodporúča cestovať do zahraničia.

Konzílium zároveň neodporúča organizovať hromadné podujatia nad 1000 ľudí od 1. septembra do 1. októbra. V interiéri sa obmedzia podujatia nad 500 ľudí. Platí to pre organizovanie hromadných podujatí v interiéri po 23:00 hodine, výnimka platí pre svadby.

Hlavný hygienik SR Ján Mikas zároveň uviedol, že uvažuje o zavedení opatrenia, ktoré by znemožnilo vstup zamestnancov z rizikových krajín do prevádzok firiem na Slovensku.

Aktualizované 13.8. o 20.05. hod.:

Medzi kritické regióny v Českej republike patrí o Praha a okolie, v Chorvátsku pribudla Splitsko-Dalmatínska župa pri Jadranskom mori, kde dovolenkujú aj Slováci.

Ďalším opatrením na Slovensku je, že kapacita kúpalísk a akvaparkov bude obmedzená o polovicu.

Aktualizácia 13.8. o 20.10. hod.:

Rizikovosť jednotlivých krajín sa podľa ministra Krajčího môže pravdepodobne od začiatku septembra meniť. Minister upozornil, že počet nakazených výrazne stúpa napríklad v Nemecku, vo Francúzsku či v Španielsku. Okrem rizikových regiónov v Česku a Chorvátsku poukázal aj na rizikové poľské pohraničné regióny Sliezske a Malopoľské vojvodstvo.

"S výnimkou troch regiónov je Španielsko viac-menej celé rizikové, veľmi rizikové je najmä Katalánsko a okolité regióny. Takisto stúpa ochorenie aj vo Francúzsku, v Belgicku, na Malte, v Írsku, Dánsku, vo Veľkej Británii a v Estónsku," podotkol Krajčí.

Premiér sa hrá na Jamesa Bonda, myslí si Ľ. Blaha
„Je to gól do vlastnej brány,“ komentuje vyhostenie ruských diplomatov podpredseda Smeru-SD Ľuboš Blaha. Čítať ďalej
13 | 08 | 2020 | Peter Haluza