Matovič navrhuje, aby deti nosili v triedach počas prvých dvoch týždňov rúška
13 | 08 | 2020 I Peter Haluza

Začiatok septembra bude najťažšou zaťažkávacou skúškou v našom boji s Covid-19, tvrdí premiér.


Na práve prebiehajúcom konzíliu premiér Igor Matovič navrhol, aby deti v školách nosili počas prvých dvoch týždňov rúška aj v triedach. Zdôvodnil to tým, že státisíce detí sa vrátia do škôl a z nich desiatky tisíc z dovoleniek v zahraničí.

"Začiatok septembra bude najťažou zaťažkávacou skúškou v našom boji s Covid-19. ... Väčšina rodičov budú zodpovední a nepošlú svoje deti do školy, ak boli v rizikovej krajine, kým nepodstúpia test," napísal premiér na sociálnej sieti.

Podľa neho to síce nebude príjemné, ale za to mimoriadne dôležité opatrenie.



 

Matovič si opäť si nezabudol kopnúť do prezidentky, ktorá vetovala zákon o novelu zákona o elektronických komunikáciách, ktorá podľa nej môže byť v rozpore s ústavou. Zmena legislatívy mala Úradu verejného zdravotníctva SR umožniť získať telefónne čísla cestovateľov, ktorí na Slovensko prichádzajú z epidemiologicky menej bezpečných krajín.

Parlamentom schválená novela môže podľa hlavy štátu zasiahnuť do práva na súkromie. Zákon sa tak vráti na opätovné prerokovanie do parlamentu, kde na jeho definitívne schválenie bude potrebná nadpolovičná väčšina hlasov všetkých poslancov.

Matovič si už nerozumie ani sám so sebou
Pandemická komisia podľa Matoviča nerozhodla správne! Čítať ďalej
12 | 08 | 2020 | Aneta Leitmanová


Na začiatku školského roka by rodičia podľa ministra školstva mali predkladať čestné prehlásenie, že ich dieťa nemá príznaky ochorenia COVID-19 a že neprázdninovalo v rizikovej krajine. Podobné prehlásenie by odovzdal rodič znova, ak by dieťa vymeškalo v škole minimálne tri dni.

B. Gröhling nepredpokladá, že by sa nejaký rodič postavil k tejto úlohe nezodpovedne a nechcel „povedať pravdu“. „Myslím si, že ako spoločnosť sme tak ďaleko a prežili sme si tri mesiace, že takýmto spôsobom budeme riskovať zdravie každého jedného dieťaťa a všetkých ostatných v triede,“ povedal.

Predseda vlády Igor Matovič v tejto súvislosti povedal, že presné znenie čestného vyhlásenia bude mať na starosti minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). Grohling podľa jeho slov zatiaľ v tejto veci „predbieha“. Krajčí na tlačovej konferencii po rokovaní vlády doplnil, že by chcel zvolať konzílium odborníkov, ktoré vyhodnotí, ako čo najlepšie zmanažovať nástup žiakov do škôl.


Hegerovmu poradcovi sa sypú lukratívne zmluvy so štátom (aktualizácia)
Minister financií sa s právnikom zoznámili na pôde hnutia OĽaNO, advokátskej kancelárii sa zrazu začalo mimoriadne dariť v štátnych zákazkách. Čítať ďalej
13 | 08 | 2020 | Peter Haluza, SITA