Deväťdesiatnik Soros o rizikách súčasného sveta, tentoraz v úlohe globálneho politológa
13 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

Ako Európa i celý svet sme momentálne v najhoršej kríze od konca druhej svetovej vojny, myslí si americký miliardár a filantrop pôvodom z Maďarska George Soros.


Duchom socialistický demokrat, fenomén sveta financií, ekonomiky, ale aj politiky poskytol bilančný rozhovor talianskemu denníku La Repubblica, ktorý sa uskutočnil pri príležitosti jeho 90. narodenín. Prevzala ho aj agentúra TASR. Vyjadril sa v ňom - okrem iného - aj k situácii v Spojených štátoch, pričom varoval, že prezident Donald Trump urobí "čokoľvek", aby zostal pri moci a vyhol sa zodpovednosti.

Pri porovnávaní stavu, v akom sa nachádza Európa a v akom sú USA si Soros myslí, že na Starom kontinente sme zraniteľnejší a odôvodňuje to pradávnymi koreňmi najdlhšie fungujúcej demokracie v dejinách, za ktorú považuje práve USA.

Tu sa však nevyhol ostrej kritike prezidenta Donala Trumpa. “Dokonca aj v Spojených štátoch môže byť šarlatán ako Trump zvolený za prezidenta a podkopať demokraciu zvnútra". George Soros však pripomína, že jedno je Trump a druhé je systém, ktorý dokáže pod kontrolou držať aj americkú hlavu štátu. Podľa neho platia jasné pravidlá “a predovšetkým je tu ústava.” Ústavnosť Soros pripomenul niekoľkokrát.

Demokrati sa posúvajú k extrémnej ľavici, pretože ich „vlastní Georg Soros“, tvrdí bývalý hovorca parlamentu
Demokratická strana sa naďalej radikálne unáša doľava a jej vedenie nikdy nebude vyvolávať militantné prvky, ako je Antifa, pretože je kontrolovaná miliardárskym ľavicovým Georgeom Sorosom, uviedol bývalý hovorca amerického domu Newt Gingrich,... Čítať ďalej
07 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Soros sa však v nejakom širšom rozmere Trumpom nezaoberal. Podľa neho je to iba “prechodný fenomén”, ktorý v novembri skončí. “Ale zostáva veľmi nebezpečný, bojuje o prežitie a urobí všetko pre to, aby zostal pri moci, lebo opakovane porušil ústavu a keď príde o úrad, bude musieť skladať účty”, prognózuje George Soros.
Neúplná Európa

Slabosť Európy vidí Soros aj v tom, že ide o “neúplnú” Európu. “A má veľa nepriateľov, zvnútra aj zvonka". Mnoho vodcov a hnutí v Európe je totiž podľa Sorosa proti hodnotám, na ktorých bola Európska únia založená. "V dvoch krajinách sú dokonca pri moci - Viktor Orbán v Maďarsku a Jaroslaw Kaczyňski v Poľsku. Paradoxne sú Poľsko a Maďarsko najväčšími príjemcami prostriedkov zo štrukturálnych fondov distribuovaných EÚ” pripomenul Soros.

Samotné Taliansko, pre ktorého ústredný denník George Soros rozhovor poskytol, má však po populárnom protieurópskom lídrovi Matteom Salvinim "nanešťastie Giorgiu Meloniovú z hnutia Bratia Talianska (FDI), ktorá je ešte extrémnejšie viac na kraji".

Pritom Taliansko považuje Soros za jedného z najdôležitejších členov EÚ. "Taliansko do únie patrí, je jej neoddeliteľnou súčasťou", hovorí Soros. Obáva sa však, či samotné spoločenstvo dokáže Taliansku poskytnúť takú pomoc, akú teraz v čase pandémie a vzhľadom na jej následky aj na Apeninskom polostrove práve potrebuje.

Najvyšší súd blokuje financovanie mimovládnych organizácií podporovaných Sorosom kvôli absencií záväzku proti prostitúcii
Najvyšší súd USA odmietol federálne financovanie medzinárodným organizáciám boja proti AIDS miliardára a finančníka Georga Sorosa. Rozhodol, že ak chcú skupiny získať prístup k federálnym dotáciám, musia sa výslovne postaviť proti... Čítať ďalej
01 | 07 | 2020 | Mário Martinka


Európa má podľa devätdesiatnika Sorosa veľa vonkajších nepriateľov so spoločným menovateľom -”všetci majú jednu spoločnú vec, sú proti myšlienke otvorenej spoločnosti”. Samotnú EÚ považuje za stelesnenie otvorenej spoločnosti v európskom meradle.
Čína ako nepriateľ číslo jedna

Zdá sa, že George Soros pomaly mení svoj vzťah či skôr antipatie k Rusku. Dokazujú to aj jeho nasledujúce výroky: "Rusko bolo kedysi najväčším nepriateľom, ale Čína ho nedávno predstihla". Rusko podľa neho dominovalo nad Čínou, "kým si prezident (USA Richard) Nixon neuvedomil, že otvorenosť a rozvoj Číny oslabia komunizmus, a to aj v Sovietskom zväze. On a Henry Kissinger boli veľkí strategickí myslitelia. Ich rozhodnutia viedli k veľkým reformám Teng Siao-pchinga". V súčasnosti je však svet podľa Sorosa usporiadaný inak.

Čína podľa neho “vytvára nástroje kontroly, ktoré sú užitočné pre uzavretú spoločnosť a pre otvorenú spoločnosť predstavujú smrteľné nebezpečenstvo”, čo “misku váh nakláňa v prospech súkromných spoločností”. “Čína dnes predstavuje oveľa väčšie riziko pre otvorenú spoločnosť, ako Rusko,” vyhlásil v rozhovore pre La Repubblica. Podľa neho v Spojených štátoch panuje v hlavných politických stranách — Demokratickej a Republikánskej — konsenzus “o vyhlásení Číny za strategického súpera”. A Európu varuje teraz práve pred ňou.

Soros financuje ľavicové organizácie, ktoré majú za cieľ odstrániť prezidenta Donalda Trumpa
Ako súčasť série tajných videí odhaľujúcich ľavicové organizácie ako je napríklad aj Antifa, vydal Projekt Veritas videozáznam, na ktorom sú ľavicovo-demokratickí aktivisti, ktorí sa vychvaľujú financovaním od Georga Sorosa, informuje portál... Čítať ďalej
15 | 06 | 2020 | Marek Molnár