Brazília začne vyrábať ruskú vakcínu Sputnik V
13 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

V brazílskom štáte Paraná sa začína prvá významná medzinárodná spolupráca s Ruskom pri výrobe a testovaní Sputnika V. Potrebné obchodné zmluvy už obe strany podpísali.


Brazílsky štát Paraná podpísal dohodu s Ruskom na licenčnú výrobu prvej vakcíny proti koronavírusu na svete, schválenej pre verejné použitie iba pred pár dňami. Podľa dokumentu vláda štátu Paraná môže spolupracovať s ruskou vládou na vývoji vakcinačných testov a na samotnej výrobe vakcíny. Na rade sú rokovania o rýchlom transfere technológií - informuje portál zeit.de.

V ďalšom kroku si vedci z Ruska a z Brazílie budú zdieľať ruské výsledky prvej a druhej fázy vakcinačnej štúdie. Podľa prezidenta technologického inštitútu Tecpar v Curitibe, Jorge Callada, je rozhodujúca štúdia fázy III možná aj v Brazílii. Meria účinnosť vakcíny na veľkej vzorke ľudí. Aby sa mohla v Brazílii použiť ruská vakcína Sputnik V, musí sa vakcinácia - rovnako ako predchádzajúce testy v populácii - riadiť nariadeniami brazílskeho úradu pre dohľad nad zdravím Anvisa.

Očkovanie by však malo byť k dispozícii v druhej polovici roku 2021. “Budeme pracovať postupne, ale rýchlo” informoval ruský konzul v Curitibe, Acef Said . „Technicko-vedecká spolupráca otvára pre brazílsku populáciu možnosť robiť vakcinačné testy a vyrábať vakcíny“, dodal.

Všetko, čo vieme o ruskej vakcíne „Sputnik V“
Podľa prezidenta Putina už ju na sebe experimentálne vyskúšala aj jeho dcéra. Nechala sa jednoducho zaočkovať. Čítať ďalej
13 | 08 | 2020 | Ivan Brožík


Podľa hlavy ruského investičného fondu Kirilla Dmitrieva už niekoľko krajín vyjadrilo záujem o výrobu samotnej vakcíny. Okrem Brazílie menoval Filipíny a Spojené Arabské Emiráty. Podľa ruských médií Rusko s týmito krajinami spolupracuje. Podľa informácií z Ruska už prejavilo záujem celkovo viac ako 20 krajín. Izrael tiež oznámil, že má zásadný záujem o Sputnika V. Izraelská ministerka zdravotníctva Juli Edelsteinová už iniciovala diskusiu o aplikácii novej vakcíny.

Svetová zdravotnícka organizácia WHO reagovala opatrne. WHO si je vedomá, že Rusko zaregistrovalo vakcínu a víta akýkoľvek pokrok vo výskume a vývoji vakcín Covid-19, informoval Regionálny úrad WHO pre Európu. Úrad zároveň zdôraznil, že zrýchlený výskum vakcín by sa mal vykonávať podľa osvedčených postupov v každej etape vývoja.

Rusko prijíma objednávky z celého sveta na miliardu dávok vakcíny proti Covid-19
Celkom dvadsať krajín z Latinskej Ameriky, Blízkeho východu a Ázie už požiadalo o dávky prvej ruskej vakcíny proti koronavírusu, ktorej existenciu ruský prezident Vladimir Putin osobne potvrdil. Čítať ďalej
13 | 08 | 2020 | Ivan Brožík