Zachránil tri detské životy, ale svoj stratil. Ľudia pre jeho rodinu vyzbierali viac ako 340-tisíc eur
12 | 08 | 2020 I Natália Sollárová

Poľský robotník v Holandsku neváhal a pomohol deťom, ktoré sa topili v oceáne. Stálo ho to život. V rodnej krajine po ňom zostala manželka a traja potomkovia. Ľudia sa spojili a prostredníctvom verejnej zbierky im vyjadrili solidaritu.


Marcin Kolczyński, 37-ročný poľský sezónny robotník, zbadal začiatkom augusta, že 3 chlapci kúpajúci sa v oceáne na pobreží blízko mestečka Julianadorp na severe Holandska sa dostali do problémov. Išlo o deti nemeckých turistov.

Ako informoval portál nltimes.nl, okamžite prerušil telefonický hovor so svojou ženou a ponáhľal sa im pomôcť. „Počkaj chvíľu, vidím v mori deti. Myslím, že niečo nie je v poriadku,“ povedal svojej manželke Monike a ukončil rozhovor. Telefón jej opäť zazvonil až pár hodín neskôr. V ňom ju informovali, že prišla o manžela.

Kolczyński zomrel v nemocnici, do ktorej ho previezli po tom, ako mu poskytli prvú pomoc, keď ho voda vyplavila na breh. Príčinou nešťastia boli pravdepodobne silné spodné prúdy, na ktoré upozorňovala aj Holandská záchranná brigáda, uviedol ďalej nltimes.nl.

Muža obvineného z požiaru v Bohumíne vzali do väzby
Muža, ktorého obvinili z úmyselného zapálenia bytu v panelovom dome v českom Bohumíne, poslal okresný súd v Karvinej do väzby. Štátny zástupca Michal Król väzbu navrhol pre obavu, že by sa obvinený mohol pokúsiť o útek alebo pokračovať v trestnej... Čítať ďalej
11 | 08 | 2020 | SITA


V očiach mnohých sa tak stal skutočným hrdinom. Jeho krajanka Martina Janaszová sa rozhodla zorganizovať zbierku pre pozostalých, vdovu a jej 3 deti. Do výzvy sa zapojili tisíce ľudí, ktorí spolu vyzbierali viac ako 340-tisíc eur. Napriek tomu, že cieľ, ktorým bolo dosiahnuť sumu 300-tisíc eur už prekonali, ľudia rodine stále posielajú peniaze.

Jeden z nich vo svojom komentári uviedol: „Dúfam, že sa nikdy neocitnem v situácii, v ktorej by som musel urobiť podobné rozhodnutie, ale pokiaľ áno, potom dúfam, že dokážem byť rovnako statočný a silný ako tento úžasný poľský pán Kolczyński. Je to hrdina!“

Kolczyński prišiel do Holandska ako sezónny robotník, po ktorých je po koronakríze veľký dopyt. „Chcel iba finančne zabezpečiť svoju rodinu,“ povedala Janaszová v rozhovore pre stanicu TV Gids. Zosnulého pochovali v utorok 11. augusta v rodnom Poľsku.

Vo Volgograde explodovala benzínka (VIDEO)
Obrovský výbuch benzínovej čerpacej stanice vo Volgograde si vyžiadal najmenej trinásť zranených. Čítať ďalej
11 | 08 | 2020 | Ivan Brožík