Lukašenko zvolal bezpečnostnú radu, demonštranom odporučil nájsť si prácu
12 | 08 | 2020 I TASR

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko zvolal zasadnutie bezpečnostnej rady, na ktorom sa diskutovalo o bezpečnostnej situácii a ochrane ústavného poriadku v krajine. Podľa spravodajského portálu Meduza.io o tom informoval prezidentov informačný kanál na sociálnej sieti Telegram.


Tlačová agentúra Belta následne citovala Lukašenkove výroky týkajúce sa účastníkov demonštrácií, ktoré v Bielorusku vypukli bezprostredne po nedeľných prezidentských voľbách a na ktorých bezpečnostné zložky zasahujú s nebývalou brutalitou.

Podľa Lukašenka "základ týchto takzvaných protestujúcich tvoria ľudia s kriminálnou minulosťou a v súčasnosti nezamestnaní". Následne Lukašenko "podobrotky" žiadal tých, ktorí nepracujú, aby si našli zamestnanie.

Voľba ako z Matrixu. Putin dáva Rusom na výber červenú alebo modrú vakcínu
Ilustračné zábery k schváleniu vakcíny na COVID 19 v Rusku pripomínajú legendárnu scénu z filmu MATRIX. Ponúka Putin Rusom „prebudenie“ alebo „pokračovanie v spánku“? Čítať ďalej
12 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič


Od večera 9. augusta v Bielorusku pokračujú zhromaždenia občanov nespokojných s výsledkom prezidentských volieb, za ktorých víťaza ústredná volebná komisia vyhlásila Lukašenka. Jeho najväčšia rivalka Sviatlana Cichanovská tento výsledok neuznala a jej štáb tvrdí, že ju volilo do 80 percent voličov.

Demonštrácie nespokojných Bielorusov sprevádzajú tvrdé zásahy policajných zložiek podporovaných armádou, ktoré rozháňajú davy ľudí v uliciach. Podľa údajov bieloruského ministerstva vnútra bolo za tri dni protestov zadržaných okolo 6000 ľudí. Niekoľko stoviek osôb - demonštrantov i policajtov - utrpelo zranenia.

Lukašenko sa k protestom vyjadril 10. augusta, keď ich označil "za, s prepáčením, ovce", ktoré sú ako bábky riadení z Poľska, Británie a Česka. V utorok sa bieloruský prezident k prebiehajúcim protestom nevyjadril.

Ruské vzdušno-kozmické sily dostanú útočné drony dlhého doletu v roku 2021
Bezpilotné útočné lietadlá, schopné zasiahnuť nepriateľské pozície vysokopresnými strelami, vstúpia do služby Vzdušno-kozmických síl Ruskej federácie (VKS) na budúci rok. Oznámil to zástupca hlavného veliteľa VKS Sergej Dronov, ktorého v stredu... Čítať ďalej
12 | 08 | 2020 | TASR