Koniec sveta príde za 20 až 40 rokov, tvrdia vedci. Naše šance sú, vraj, minimálne
12 | 08 | 2020 I Natália Sollárová

Vedci v tom majú jasno. Náš čas na tejto planéte sa kráti. Do začiatku konca nám zostáva už len 20 až 40 rokov. Šanca na odvrátenie katastrofy je pritom podľa nich minimálna. "Zeleným pľúcam" dochádza dych.


Posledné výpočty vedcov ukazujú, že koniec sveta by mal nastať v priebehu najbližších 4 desaťročí, píše portál TA3. Odborníci Mauro Bologna a Gerardo Aquino predpovedajú, že vysoká miera odlesňovania na našej planéte bude mať tragické následky pre všetkých. Ich závery vychádzajú z analýzy miery odlesňovania a spotreby zásob svetovej populácie.

Výpočty naznačujú, že pri zachovaní súčasnej miery rastu populácie v kombinácii s aktuálnou spotrebou zdrojov, spojenej predovšetkým s úbytkom lesov, nám do nezvratného kolapsu zostáva len niekoľko desaťročí. Pri silnom poškodení životného prostredia by to nezmenil ani prípadný pokles počtu obyvateľov.

Údaje naznačujú, že kvôli nadmernej ťažbe Európa stráca lesy
Zvýšenie ťažby dreva by mohlo ovplyvniť schopnosť planéty bojovať proti klimatickým krízam v dôsledku zníženia absorpčnej kapacity uhlíka Čítať ďalej
06 | 07 | 2020 | Mário Martinka


Pravdepodobnosť, že naša civilizácia bude čoskoro minulosťou, je podľa vedcov veľmi vysoká, až 90 percent. Máme teda len minimálnu šancu, že sa tomu vyhneme. „Na základe porovnania súčasnej miery spotreby zdrojov a najlepších odhadov nárastu technologického tempa z nášho výskumu vyplýva, že ľudstvo má menej ako 10-percentnú šancu na prežitie veľkej katastrofy,“ uvádzajú vo svojej práci v časopise Nature, pričom podotýkajú, že ide o najoptimistickejšiu verziu scenára.

Kľúčové v celom procese sú stromy, ktoré sú pre našu existenciu nevyhnutné. Okrem toho, že absorbujú oxid uhličitý a premieňajú ho na kyslík, majú aj ďalšie dôležité funkcie. Sú tiež súčasťou kolobehu vody, podieľajú sa na spevňovaní pôdy, poskytujú domov nespočetným živočíšnym druhom, predstavujú zdroj potravy i stavebný materiál... Život bez nich by bol jednoducho nemožný.

Odlesňovanie v Amazonskom pralese stále narastá
V januári prišiel prales o viac ako 280 štvorcových kilometrov vegetácie, čo je oproti januáru 2019 nárast o 108 percent. Čítať ďalej
09 | 02 | 2020 | SITA/BBC


Rastúce tempo odlesňovania však podľa vedcov bude mať za následok, že zostávajúce stromy nebudú stačiť plniť svoje úlohy. A to bude začiatok konca. Žiadny strom, žiadna budúcnosť.

Odlesňovanie planéty je nespochybniteľný fakt. Len za roky 2000 až 2012 bolo na celom svete vyťažených 2,3 milióna kilometrov štvorcových lesov. Pri pokračovaní v takomto tempe by všetky lesy zmizli za 100 až 200 rokov. Samozrejme, devastačný účinok na život by sa neprejavil až po vyrezaní posledného stromu. Kolaps by sa začal už oveľa skôr, v dôsledku zhoršovania životného prostredia.

Autori v závere svojej práce odporúčajú, aby sme sa miesto civilizácie, ktorá je silne ovládaná ekonomikou stali „kultúrnou“ spoločnosťou, pretože len taká má ešte nejakú šancu prežiť.

„Budeme bojovať do smrti, aby sme zachránili amazonský dažďový prales,“ tvrdí člen domorodého kmeňa
Odlesňovanie v amazonskom dažďovom pralese postupuje na znepokojivej úrovni. Podľa oficiálnych údajov bola v januári 2020 v porovnaní s januárom 2019 odlesnená dvojnásobne väčšia plocha. Informuje BBC. Čítať ďalej
23 | 02 | 2020 | Timotej Dudka