Hrdina z bohumínského pekla: Statočný sused zachránil ľudí z horiaceho bytu cez balkón!
12 | 08 | 2020 I Timotej Dudka

Nebyť jeho hrdinského činu, v bohumínskom paneláku by pravdepodobne uhorelo ešte viac ľudí. Ide o jedného zo susedov, ktorému sa podarilo zachrániť troch mužov a jednu staršiu ženu. Pomohol im preliezť balkón a následne ich pustil do svojho bytu, informuje portál Expres.


V sobotu večer vošiel 54-ročný Zdeněk K., ktorého miestni ľudia videli ako nebezpečného čudáka s agresívnymi sklonmi, do bytu svojho dnes už zosnulého syna Lukáša, kde prebiehala oslava.

Nachádzala sa tam aj jeho bývalá partnerka, ktorá od neho utiekla. Zdeněk polial byt aj vchodové dvere horľavinou a vzápätí škrtol zápalkou. Smiech behom pár sekúnd vystriedal plač a zúfalý krik. Bohumínská tragédia si vyžiadala celkovo jedenásť obetí. Niektorí zhoreli v byte, iní sa zabili skokom z okna.

Policajti zadržali podpaľača z Bohumína, ktorý spôsobil smrť 11 ľudí vrátane 3 detí
Sobotňajšia bohumínska tragédia má až hororové pozadie. Za smrť jedenástich osôb vrátane troch detí môže podpaľač, ktorý byt na jedenástom poschodí panelového domu najskôr podpálil so šiestimi ľuďmi vnútri a pri odchode za sebou zamkol vchodové... Čítať ďalej
09 | 08 | 2020 | Timotej Dudka


Nebyť hrdinského činu jedného zo susedov, dosť možno by bolo zosnulých ešte viac. Statočnému susedovi  sa totiž podarilo zachrániť troch mužov a jednu staršiu pani, ktorí unikali z ohnivého pekla.

„Tí traja muži sa na balkóne snažili pomôcť žene, ktorá sa tiež pokúšala preliezť z vedľajšieho bytu. Mala ale strašný strach, pretože je to naozaj veľká výška,“ opísal denníku Právo jeden z obyvateľov bohumínskeho paneláku. Muž dodal, že svojim susedom na balkóne podal stoličku, aby sa na ňu mohol jeden z nich postaviť a ženu pretiahnuť z horiaceho bytu.

„To sa podarilo. Pani mala už celkom veľké popáleniny, navyše sa nadýchala splodín, takže nemohla chytiť dych. Popálení boli aj tí muži, bolo vidieť, že majú všade pľuzgiere,“ dodal svedok tragickej udalosti.

Požiar paneláku v Bohumíne si vyžiadal 11 mŕtvych vrátane 3 detí
Najmenej 11 ľudí prišlo o život pri požiari panelového domu, ktorý v sobotu podvečer začal horieť v meste Bohumín v Moravskosliezskom kraji. Na mieste zasahuje niekoľko jednotiek hasičov, informoval spravodajský server Novinky.cz. Čítať ďalej
08 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Sused ani jedného z ľudí, ktorým svojím činom zachránil život, vôbec nepoznal. V byte boli údajne len na návšteve.

„Rozhodne sa nedá povedať, že som ich zachránil. Jediné, čo som pre nich mohol urobiť, bolo podanie stoličky,“ tvrdí skromne hrdina.

Miestni však nesúhlasia. „Mal by dostať medailu za to, že tým ľuďom pomohol,“ nechala sa počuť jedna zo susediek.

Čo sa týka podpaľača Zdeňka K., ten bol v pondelok obvinený z vraždy a podľa štátneho zástupcu mu hrozí až doživotie. V utorok navyše karvinský súd rozhodol, že Zdeněk K. poputuje do väzby.

Muža obvineného z požiaru v Bohumíne vzali do väzby
Muža, ktorého obvinili z úmyselného zapálenia bytu v panelovom dome v českom Bohumíne, poslal okresný súd v Karvinej do väzby. Štátny zástupca Michal Król väzbu navrhol pre obavu, že by sa obvinený mohol pokúsiť o útek alebo pokračovať v trestnej... Čítať ďalej
11 | 08 | 2020 | SITA