Zlato by mohlo nahradiť americký dolár
11 | 08 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Podľa ruského ekonóma Vasilija Koltašova dolár neprežije atmosféru medzinárodnej hospodárskej nedôvery a svoje celosvetové prvenstvo prepustí zlatu. Uviedol portál Politexpert.net.


„Hľadanie spoľahlivej medzinárodnej meny môže viesť k odmietnutiu platieb medzi krajinami pomocou bankoviek,“ nevylúčil ruský ekonóm Vasilij Koltašov.


Americký dolár v poslednej dobe voči ostatným hlavným menám stráca. V júli znova dosiahol svoje minimum. Dolár stratil šesť percent na libru a päť percent na euro. Za jediný mesiac. Analytici naznačujú, že júl by mohol byť najhorším obdobím americkej meny z hľadiska mesačnej dynamiky za posledných 10 rokov.


Podľa Koltašova, ktorý stojí na čele Centra politického a hospodárskeho výskumu Inštitútu novej spoločnosti, už dolár nebude dominovať ako jediná medzinárodná mena v obchodných vzťahoch. Jednoducho stratí svoju globálnu príťažlivosť.


Americká mena môže zostať medzinárodná iba za podmienky vzájomnej dôvery. USA naopak ničia vzťahy medzi krajinami, ekonomikami, spoločnosťami a dokonca aj domácim vedením. Dolár ako mena nemá nezávislú hodnotu. Preto podľa Koltašova v podmienkach vzájomnej nedôvery krajín stratil svoju medzinárodnú úlohu.


Putin podpísal zákon, ktorý legalizuje bitcoin a iné kryptomeny
Digitálne finančné aktíva, vrátane kryptomien, sa v Rusku budú môcť čoskoro legálne používať, ale ak by ste plánovali s bitcoinmi nakupovať v obchode, zabudnite na to, pretože nebudú zákonným platidlom, informuje portál RT. Čítať ďalej
04 | 08 | 2020 | Marek Molnár

Ak má ktorýkoľvek prostriedok výmeny obsadiť dolárom uvoľnené miesto, tak je to zlato. Svet sa vracia do situácie okolo roku 1870. I vtedy hospodárska kríza viedla k vážnemu poklesu dôvery medzi krajinami. A následne bolo zlato vybrané ako platobný prostriedok na medzinárodnom trhu.


Zlato tak môže byť znova hodnotou v časoch nedôvery. Keďže na rozdiel od papierových bankoviek má svoju nezávislú hodnotu. V moderných podmienkach bude možné po určitom čase vidieť opäť zlato ako medzinárodnú menu,“ myslí si Koltašov.


Hodnota peňazí z drahých kovov sa rovnala hodnote samotného použitého kovu. Čo u bankoviek chýba. Pri nedôvere je preto pri výpočtoch najvhodnejšie spoliehať sa na zlato. Z tohto dôvodu drahé kovy naďalej rastú vďaka dôvere investorov. Zlato samozrejme zohráva dôležitú úlohu. Vo svete totiž prudko vzrástla nedôvera, ktorá zrodila nové samostatné hospodárske centrá.


„Dnes už málokto lipne na perách Washingtonu. Krajiny už robia vlastné rozhodnutia. A to je pre dolár veľmi zlé,“ uzavrel Koltašov.


Predpokladaný kolaps americkej meny podľa neho tiež zmení orientáciu obchodných vzťahov medzi krajinami. Devalvácia dolára zároveň odhalí skutočnú pozíciu štátov vo svetovej ekonomike.


Bill Gates na čele staviteľov bezhotovostného raja (Valentin Katasonov)
Komentár Valentina Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
09 | 08 | 2020 | Iveta Machová