Rusko si vyhradzuje právo na odvetné opatrenia v súvislosti s vyhostením ich diplomatov
11 | 08 | 2020 I SITA

Vyhostenie svojich diplomatov považuje Rusko za „nekonštruktívny a poľutovaniahodný krok“.


Rusko si vyhradzuje právo na odvetné opatrenia, ktoré budú po vyhostení trojice ruských diplomatov bezpochyby nasledovať. Pre agentúru SITA to uviedlo Veľvyslanectvo Ruskej federácie v Bratislave. Vyhostenie svojich diplomatov považuje Rusko za „nekonštruktívny a poľutovaniahodný krok“.

„Ruská strana si vyhradzuje právo na odvetné opatrenia, ktoré budú bezpochyby nasledovať,“ píše sa v stanovisku. Ruské veľvyslanectvo ďalej uvádza, že napriek „nevraživým krokom“ zo strany Slovenska, chce Rusko naďalej ostať verné dlhoročnej tradícii „vzájomne užitočných a navzájom sa rešpektujúcich vzťahov“ medzi krajinami.

Rusi považujú vyhlásenie Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ) „za nekonštruktívny a poľutovaniahodný krok miestnych orgánov, v rozpore s duchom spolupráce medzi našimi krajinami.“

Slovensko nie je banánovou republikou, napísal Matovič k vyhosteniu ruských diplomatov
Slovensko je zvrchovaným štátom a nie banánová republika, kde sa môžeme vysmievať do tváre diplomatickým pravidlám, píše premiér. Čítať ďalej
11 | 08 | 2020 | Peter Haluza, SITA, TASR


Odmietajú tiež prepojenie medzi vyhostením ich diplomatov a vydaním víz na Generálnom konzuláte SR v Petrohrade. Podľa nich takéto spájanie vyvoláva prinajmenšom rozpaky a považujú ho za neprofesionálne a nedôstojné. Bol to práve občan Ruskej federácie, ktorý mal podľa medializovaných informácií falošnú identitu a dostal na slovenskom konzuláte v Petrohrade víza.

Údaje v žiadosti však neboli pravdivé. Podieľať sa mal na príprave vraždy Gruzínca s čečenským pôvodom. Toho napokon v Nemecku vlani v auguste zavraždili. Atentát mala naplánovať ruská tajná služba FSB.

O vyhostení troch ruských diplomatov sa rozhodlo počas minulého týždňa. Agentúru SITA o tom informoval riaditeľ tlačového oddelenia MZVEZ Juraj Tomaga. Dôvodom je, že podľa informácií slovenských spravodajských zložiek bola ich činnosť v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch. „Za tento krok Spojené štáty americké ‚tlieskajú‘ Slovensku,“ uviedla to hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Morgan Ortagusová na Twitteri.

Špiónsky škandál či český scenár. Ruské médiá informujú o vyhostení diplomatov zo SR
Moskva údajne chystá reakciu. Čítať ďalej
11 | 08 | 2020 | SITA