NAKA zasahuje pri akcii Šašovia, súvisí s extrémizmom (aktualizácia)
11 | 08 | 2020 I Peter Haluza, TASR

Od utorkového skorého rána na viacerých miestach celého Slovenska zasahuje Národná kriminálna agentúra (NAKA) proti extrémizmu.


Informuje o tom Polícia SR na sociálnej sieti. Ide o akciu s krycím názvom "Šašovia", ktorá podľa polície prebieha aj v susednej krajine.

Policajti nešpecifikovali o akú krajinu ide. "V súvislosti s páchaním extrémistickej trestnej činnosti sme zadržali deväť osôb," uviedla polícia. V súčasnosti ešte prebiehajú procesné úkony, preto ďalšie informácie poskytne polícia neskôr.

Aktualizované 11.8. o 10.48. hod:

Podľa informácií TV Markíza vykonali elitní policajti prehliadky bytov a nahrávacieho štúdia.

Medzi zadržanými majú byť aj známe mená. "Prvým je už Rastislav Rogel. Údajne u neho mali nájsť zberateľské predmety s nacistickou a hitlerovskou tematikou. Medzi zadržanými má byť aj Marek Viršík, bubeník a manžér kapely Horkýže Slíže," píše portál tvnoviny.sk.

Banášov román "Prebijem sa! Štefánik" vyšiel v USA
Vydavateľstvo Hybrid Global Publishing v New Yorku v spolupráci s vydavateľstvom Global Slovakia uviedlo na americký trh román slovenského autora Jozefa Banáša Prebijem sa! Štefánik – Muž železnej vôle. Čítať ďalej
11 | 08 | 2020 | TASR


Aktualizácia 11.8. o 13.45.hod.:

"Dozor v tomto prípade bude vykonávať prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). K úkonom, ktoré v súčasnosti vykonáva polícia, sa nebudeme vyjadrovať. Môžeme potvrdiť, že bolo zadržaných osem členov extrémistickej skupiny," reagovala pre TASR hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

Medzi zadržanými, ako potvrdili TASR viaceré zdroje z prostredia orgánov činných v trestnom konaní, je aj spevák extrémistickej skupiny Krátky proces a herec Rastislav R. Podľa televízie Markíza sa u neho mali nájsť zberateľské predmety s nacistickou a hitlerovskou tematikou.

Rastislava R. a spoluobžalovaného Drahomíra Č. v júni 2014 senát Krajského súdu v Bratislave oslobodil spod obžaloby v kauze bitky v bratislavskom klube Obluda, ktorá sa odohrala v roku 2008. Dvojica bola pôvodne obžalovaná z trestného činu výtržníctva a prečinu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd.

Mikuláš Černák sa priznal k 14 vraždám (aktualizácia)
Niekdajšia pravá ruka Mikuláša Černáka Miloš Kaštan priznal svoj podiel viny na šiestich starších skutkoch aj vraždách z 90. rokov. Čítať ďalej
11 | 08 | 2020 | Peter Haluza, TASR