Na Slovensku je druhá vlna pandémie nového koronavírusu, potvrdil Krajčí (aktualizácia)
11 | 08 | 2020 I Peter Haluza, TASR, SITA

Ministerstvo zdravotníctva SR podľa ministra aktuálne neodporúča cestovanie do zahraničia.


Epidemiologická situácia na Slovensku je aktuálne pod kontrolou, aj keď sa zhoršuje. Po stretnutí Pandemickej komisie vlády SR to v utorok povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Podľa jeho slov je už na Slovensku druhá vlna pandémie nového koronavírusu. Avizoval, že bude zasadať konzílium odborníkov, aby prehodnotili stav v okolitých krajinách.

Ministerstvo zdravotníctva SR podľa ministra aktuálne neodporúča cestovanie do zahraničia. Dôvodom je aktuálna situácia okolo nového koronavírusu.

Ako ďalej uviedol minister, rodičia by pred nástupom detí do školy mohli podávať čestné vyhlásenie o tom, že dieťa nebolo posledných 14 dní v zahraničí ani na tábore s medzinárodnou účasťou. Odporúčanie na zavedenie tzv. vyhlásenia o bezinfekčnosti.

Podľa Krajčího Slovensko má schválený nový pandemický plán. V utorok ho odobrila Pandemická komisia vlády SR, ktorá zasadala na Ministerstve zdravotníctva (MZ) SR.

Špionážna vojna?
O tom, či bolo vyhostenie ruských diplomatov primeranou reakciou na zbabrané vydanie víz na Generálnom konzuláte SR v Petrohrade je možné viesť prinajmenšom „diplomatické“ spory. Čítať ďalej
11 | 08 | 2020 | Aneta Leitmanová


Aktualizované 11.8. o 20.06. hod:

"Žiaľ, druhú vlnu pandémie ochorenia COVID-19 tu už máme. Nielen v našej krajine, ale aj v okolitých krajinách postupne stúpajú počty nakazených," uviedol Krajčí. Nárast druhej vlny je podľa neho ešte relatívne veľmi dobrý, situácia je pod kontrolou aj vďaka enormnému úsiliu regionálnych hygienikov a pracovníkov regionálnych úradov verejného zdravotníctva.

Podľa ministra zdravotníctva by malo zasadať konzílium odborníkov a spolu s premiérom Igorom Matovičom by sa mohla prehodnotiť bezpečnosť jednotlivých krajín z hľadiska cestovania. "V stredu na rokovaní vlády prednesiem odporúčanie, aby sa zvážilo, že každé dieťa, ktoré bude nastupovať do školského alebo predškolského zariadenia, by malo mať k dispozícii čestné prehlásenie o dezinfekčnosti a absencii pobytu v zahraničí v posledných štrnástich dňoch," poznamenal Krajčí v súvislosti s blížiacim sa začiatkom nového školského roka.

V čestnom vyhlásení by tiež malo byť uvedené, či sa dieťa za posledných štrnásť dní zúčastnilo hromadných podujatí, napríklad táborov. Pandemická komisia zároveň neodporúča cestovať v závere augusta do zahraničia.

Minister poznamenal, že je dôležité aby do škôl nastúpili zdravé deti. Rodičom s deťmi pred začiatkom školského roka neodporúča vycestovať ani do krajín, ktoré sú vnímané ako bezpečné. V prípade, že sa dieťa ocitlo v zahraničí v priebehu 14 dní malo by ostať s rodičmi v karanténe.

Antonio Banderas sa nakazil novým koronavírusom
Slávny herec sa napriek nákaze koronavírusom cíti relatívne dobre. Čítať ďalej
11 | 08 | 2020 | SITA


Aktualizované 11.8. o 20.44 hod.:

Pripraviť na začiatok školského a akademického roka sa budú musieť aj stredné školy a vysoké školy s internátmi. Tým doporučujú, aby na internátoch zabezpečili karanténne zariadenia pre zahraničných študentov, ktorí budú študovať na univerzitách.

Mali by tiež počítať so zriadením izolačnej izby pre potencionálnych pozitívnych študentov s ochorením COVID-19, kým nebudú môcť títo vysokoškoláci odísť domov.