Po záplavách na gréckom ostrove Evia je najmenej sedem mŕtvych
10 | 08 | 2020 I Mário Martinka

Osemmesačné dieťa bolo nájdené mŕtve v dome po tom, čo prudké dažde spôsobili, že sa rieky vyliali z brehov a zablokovali cesty.


Sedem ľudí vrátane dieťaťa zomrelo kvôli prívalovému dažďu, ktorý sa prehnal gréckym ostrovom Evia, pričom poškodil desiatky domov a zablokoval cesty, píše theguardian.com. Osemmesačné dieťa bolo nájdené mŕtve v dome v dedine Politika, uviedol hovorca hasičov zapojený do záchranných prác. Rodičia dieťaťa neboli zranení.

O niekoľko hodín neskôr našli hasiči v dvoch domoch v tej istej dedine v bezvedomí muža a ženu, informoval hovorca. Podľa správy tlačovej agentúry ANA dvaja ďalší ľudia, 74-ročný muž a 73-ročná žena, pochádzajúci z dediny Bourtsi takisto prišli v nedeľu o život.

Hasiči neskôr uviedli, že dvaja ďalší ľudia zomreli, ale neuviedli žiadne podrobnosti. Jedna osoba zostala nezvestná.

Tipos odmieta politický vplyv na podpísanie reklamnej zmluvy s Fun rádiom (aktualizácia)
Tipos odmieta tvrdenia, že by za podpísaním reklamnej zmluvy s Fun rádiom stál politický vplyv. Pre agentúru SITA to v stanovisku uviedol hovorca Tiposu Rastislav Čépe. Čítať ďalej
10 | 08 | 2020 | SITA


Podarilo sa nájsť jednu ženu po tom, čo bola nahlásená ako nezvestná. Podľa agentúry ANA posádka vrtuľníka zbadala nezvestnú ženu, ktorú odplavila povodeň z jej domu v Bourtsi. Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis vyjadril „hlbokú bolesť zo straty na životoch“ a uviedol, že dnes navštívi druhý najväčší ostrov Grécka.

Prúdy vody blokovali cesty na západnej strane ostrova Evia, ktorý leží asi 100 km severovýchodne od Atén. Agentúra ANA ďalej informovala, že niektorí turisti neboli kvôli záplavám schopní opustiť kemping na ostrove.

„Zažívame nočnú moru, využívame všetky možné prostriedky“ na boj proti povodni, povedala Ana Fanis Spanosová, zákonodarkyňa z regiónu stredného Grécka.

Opitý mladík spôsobil dopravnú nehodu pri Bajči, z miesta ušiel (foto)
Policajti v Nitrianskom kraji vyšetrujú dopravnú nehodu, ktorú spôsobil 20-ročný muž. Nehoda sa stala počas uplynulého víkendu v nočných hodinách pri obci Bajč v okrese Komárno. Čítať ďalej
10 | 08 | 2020 | TASR


Búrka Thalia v sobotu zaútočila na niekoľko regiónov v Grécku, počasie sa však v nedeľu zlepšilo. V Politike a niekoľkých okolitých dedinách boli zaplavené stovky domov. Zablokované cesty zabránili hasičským vozidlám dostať sa na postihnuté miesta. Miestne úrady uviedli, že dve rieky sa vybrežili a zaplnili cesty bahnom. Prízemie mnohých domov bolo zaplavené.

Manos Anastasiou, zamestnanec hotela v Politike, povedal, že je ohromený množstvom dažďa. "Mám 51 rokov a je to prvýkrát, čo som niečo také videl," uviedol. Na záchranu uväznených bolo nasadených okolo 100 hasičov a dva vrtuľníky, ako aj pobrežná stráž. Námestník ministra pre civilnú ochranu Nikos Hardalias, ktorý v nedeľu ráno navštívil Politiku, uviedol, že za šesť hodín spadlo viac ako 350 mm zrážok.

Progresívny krok Vatikánu: Pápež vymenoval šesť žien do najvyšších miest vo vatikánskej rade
Bývalá ministerka práce Ruth Kellyová patrí medzi ženy, ktoré budú dohliadať na financie Vatikánu a prípadne riešiť problémy s tokom financií Čítať ďalej
07 | 08 | 2020 | Mário Martinka