Konzervatívno – liberálna vojna v evanjelickej cirkvi na Slovensku neutícha
10 | 08 | 2020 I Petra Demková

Už nejakú dobu prebieha v Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku zápas o hodnoty.


Je to fenomén približne posledných štyroch - piatich rokov, odkedy vnútorný rozkol vyšiel na povrch. Veľký podiel na tom majú médiá. To čo bolo donedávna internou záležitosťou, sa stalo vďaka záujmu médií vecou verejnou.
Zvádza sa zápas o smerovanie a o hodnoty.

Stretávajú sa dva svety, svet tradičných hodnôt a konzervativizmu so svetom liberálnym. Zásadná otázka je, či sa cirkev bude držať tradícií a konzervatívnych hodnôt, alebo sa prispôsobí západnému svetu a umožní liberálne prístupy k hodnotovým a etickým otázkam.

Najznámejšie verejne vystupujúce postavy evanjelickej cirkvi u nás v posledných rokoch sú bezpochyby duchovní Ondrej Prostredník a Anna Polcková z cirkevného zboru Bratislava – Staré mesto. Priestor, ktorý títo dvaja pastieri duší v médiách dostávajú, je prekvapujúco veľký.

Ondrej Prostredník bol na kandidátke Progresívneho Slovenska do posledných Eurovolieb, aj do NRSR a aj z tohto titulu dostával v médiách priestor. Jeho vstup do politiky bol asi čiastočne vyprovokovaný opatrením cirkvi z jesene 2017, kedy mu bola odobraná kanonická misia a teda možnosť učiť na evanjelickej bohosloveckej fakulte. Bola to reakcia cirkevných autorít na jeho vystúpenie na dúhovom pochode v lete roku 2017.

Už pri zbežnom pohľade na internet je zrejmé, že najväčší priestor títo dvaja teológovia dostávajú v liberálne ladených médiách, v denníku SME, Denníku N, na Refresheri. Okrem toho obaja blogujú. Prostredník má dokonca aj svoj politický youtube kanál.

Už dávnejšie usporadúvala dvojica farárov z veľkého evanjelického kostola na cirkevnej pôde rôzne kontroverzné diskusie. Jednou z nich bola napr. konferencia z novembra 2017, kde prebiehali celý deň prednášky na rôzne feministicky a gender ladené témy a hosťom bola okrem Jany Cvikovej či O. Pietruchovej aj nemecká evanjelická farárka zosobášená s inou evanjelickou farárkou. Témami boli, zhrnúc to, oslava feminizmu, rodovej rovnosti, homosexuality.

Progresívny krok Vatikánu: Pápež vymenoval šesť žien do najvyšších miest vo vatikánskej rade
Bývalá ministerka práce Ruth Kellyová patrí medzi ženy, ktoré budú dohliadať na financie Vatikánu a prípadne riešiť problémy s tokom financií Čítať ďalej
07 | 08 | 2020 | Mário Martinka


V poslednej dobe sa situácia ešte viac vyhrotila, po rozhovore, ktorý pani Polcková poskytla magazínu Aktuality. Zazneli tam rôzne provokujúce myšlienky ako napr. to, že Kristus by sa mohol dnes vrátiť na zem ako gay.

Pani farárka povedala k téme homosexuality aj toto: „nevidím dôvod, prečo by túto sexualitu nemali rozvíjať a nemali tak žiť, teda v súlade sami so sebou“, a ďalej: „LGBTI ľudia sú v našej spoločnosti a hlavne v našej cirkvi diskriminovaní, sú vystavení osočovaniu, posmievaniu a rôznym tiež nenávistným komentárom..."

Polcková sa vyjadrila aj k téme potratov: „...pokiaľ sa mocensky presadzuje zákaz interrupcií, siaha sa tým na práva žien a na kvalitu života detí, ktoré sa narodia. …To dieťa má právo na dobrý, kvalitný život, ktorý mu rodičia chcú zabezpečiť a pokiaľ sa oni rozhodnú, že to tak zabezpečiť nevedia, alebo nechcú, tak by som tú zodpovednosť nechala na nich a určite by som podľa svojho videnia sveta nepresadzovala svoje hodnoty tým ľuďom, ktoré o ne nestoja...“

„Diabol je Božím úhlavným nepriateľom,“ tvrdí pápež František
Boj medzi dobrom a zlom je v centre kresťanského života od nepamäti, a tak pápež František v nedeľu vysvetlil pútnikom, čo znamená vzdorovať diablovi, Božiemu „úhlavnému nepriateľovi“, informuje portál Breitbart. Čítať ďalej
21 | 07 | 2020 | Timotej Dudka


Tieto vyjadrenia sa už neobišli bez odozvy generálneho biskupa ECAV Ivana Eľka, ktorý spolu s oboma biskupmi dištriktov, západného a východného verejne v podstate vyzvali farárku Polckovú, aby zvážila svoje ďalšie pôsobenie v cirkvi. Vyjadrenie biskupov nieslo názov volalo Pastorálne stanovisko k témam súvisiacim so sexuálnou etikou.
Biskupi na Polckovú zaútočili frontálne, aj keď slušne a úctivo.

Odpoveďou pani farárky bola online účasť na online dúhovom pochode 2020, ktorý sa konal v podstate len pár dní po zverejnení pastorálneho stanoviska. (online dúhového pochodu sa zúčastnil aj O. Prostredník)

Nasledovala odpoveď pána generálneho biskupa Eľka pre denník SME, kde jej v podstate v rozhovore odkázal, že situáciu ďalej hrotí a že keď neprestane, príde ešte razantnejšia odpoveď.



Anna Polcková verejne nereagovala, avšak úlohy sa chopil Ondrej Prostredník, ktorý reagoval pred niekoľkými dňami zverejnením tohto stanoviska na svojom Facebooku:



"V ECAV chceme žiť, pomáhať a slúžiť bez donútenia stotožniť sa s názormi zboru biskupov uvedenými v Stanovisku. Sme presvedčení, že kresťanstvo ani ECAV na Slovensku neohrozujú „liberálni protagonisti prohomosexuálneho hnutia“, sekularizovaná spoločnosť, ani „liberálne“ médiá, ale neschopnosť poctivej sebareflexie, sebaskúmania, pokánia a následného prehodnotenia spôsobu komunikácie vo vnútri cirkvi i navonok k spoločnosti. Potrebujeme prejaviť viac odvahy k otvorenosti a rezignovať na snahu o potvrdzovanie exkluzivity kresťanov v spoločnosti.

Vyzývame Zbor biskupov a vedenie ECAV, aby neodkladne zriadili interdisciplinárnu komisiu rešpektovaných odborníkov z oblasti teológie, sexuológie, psychológie, psychiatrie, sociológie a práva s dlhodobým mandátom, ktorá pripraví študijný materiál o postoji cirkvi k ľuďom s homosexuálnou orientáciou.

Zároveň si dovoľujeme s odstupom niekoľkých mesiacov zopakovať naše pozvanie do diskusie pri Veľkom kostole na túto tému, ktoré doteraz zostalo zo strany Zboru biskupov bez odozvy."

Členky a členovia presbytestva pri Veľkom kostole pripravili a schválili obšírnejšie vyjadrenie k Pastorálnemu stanovisku evanjelických biskupov na tému sexuálnej etiky. Vyjadrenie odkazuje aj na štúdiu môjho kolegu z evanjelickej teologickej fakulty UK k tejto téme. Oba materiály odporúčam do vašej pozornosti. Som rád, že môžem byť súčasťou takého presbyterstva.“ – toľko vyjadrenie pána Prostredníka.

Diskusia však okrem toho, čo je oku viditeľné cez médiá, prebieha aj vo vnútri cirkvi, medzi laickými členmi ECAV, aj medzi farármi a farárkami. Táto je samozrejme ešte bohatšia ako to, čo sa dostane mediálne na povrch. Niekoľkodňová prítomnosť napr. na facebookovom fóre „Ako ďalej v ECAV“ je za tisíc slov.

Je jasné, že v evanjelickej cirkvi to vrie, je množstvo konzervatívne naladených, aj množstvo liberálne ladených členov cirkvi. Súčasné vedenie ECAV razí konzervatívne hodnoty. Čo sa bude diať v budúcnosti, je dnes ťažké odhadnúť, to ukáže až čas.

Hlina to Matovičovi naložil
"Populizmus naozaj nie je cesta," povedal k Matovičovmu neúspešnému predvolebnému ťahu s Počiatkovou vilou Alojz Hlina (KDH). Čítať ďalej
10 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič