HOAX: Protest v Berlíne - fotografie vytrhnuté z kontextu
10 | 08 | 2020 I TASR

Po proteste proti opatreniam prijatým v súvislosti so šírením koronavírusu, ktorý sa konal 1. augusta 2020 v Berlíne, začali na sociálnych sieťach kolovať fotografie obrovských demonštrácií s tvrdením, že v nemeckej metropole sa zhromaždil až 1,5 milióna ľudí.


Niektoré fotografie však vôbec nie sú z tejto demonštrácie, ale zachytávajú júnový berlínsky protest proti rasizmu alebo sú z úplne iných miest. Presný počet protestujúcich nevedela AFP overiť, avšak podľa nemeckej polície neprekročil 20.000 ľudí. TASR upozorňuje na dezinformácie v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.

Jedným z najvirálnejších bol príspevok poslanca Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Miloša Svrčeka (Sme rodina), pripomína agentúra. Okrem iných obsahuje aj viaceré fotografie, ktoré boli vyhotovené pred takmer dvoma mesiacmi alebo z Berlína vôbec nepochádzajú.

Luxusnú chatu má aj Blanárov bývalý vicežupan
Firma SOAR, ktorá postavila za mimoriadne výhodných podmienok chatu v Terchovej bývalému žilinskému županovi Jurajovi Blanárovi (Smer-SD), sa podieľala aj na stavbe nehnuteľnosti patriacej jeho bývalému zástupcovi Jozefovi Štrbovi. Čítať ďalej
10 | 08 | 2020 | Peter Haluza


AFP pri prvej z fotografií konštatuje, že je úplne vytrhnutá z kontextu. Na snímke zachytená demonštrácia sa totiž nielenže nekonala 1. augusta 2020, ale ani nie je z Berlína. Ide totiž o pochod proti rasizmu v rámci hnutia Black Lives Matter, ktorý sa uskutočnil 6. júna 2020 v Hamburgu.

Ďalšia fotografia bola taktiež vytrhnutá z kontextu a mala ukazovať masu protestujúcich 1. augusta 2020 v Berlíne. Zdieľal ju nielen poslanec Miloš Svrček, ale aj dezinformačná stránka ExtraPlus. Táto snímka je síce z Berlína, ale zhotovená bola 6. júna 2020 a zobrazuje demonštráciu v reakcii na násilnú smrť Georgea Floyda. Autorom fotografie je Simon Zamor Martin, ktorý ju uverejnil na svojom Twitteri a pre AFP jej pravosť potvrdil. Polícia odhadla počet účastníkov demonštrácie na 10.000.

Trinástu penziu za dobrý nápad nepovažuje viac ako štvrtina Slovákov
Zavedenie trinásteho dôchodku aspoň v obmedzenej výške má medzi Slovákmi svojich zástancov, ale aj odporcov. Čítať ďalej
10 | 08 | 2020 | SITA


Iné príspevky, ako napríklad z FB stránky Dole králičou norou sk 17/17+ prinášajú fotografiu, ktorá bola v skutočnosti zhotovená 10. augusta 2019 počas technopárty Street Parade v Zürichu, a nie počas demonštrácie v Berlíne 1. augusta 2020, ako sa uvádza v príspevku na FB.

Rovnako tiež tvrdenia o účasti od 500.000 až do 1,5 milióna účastníkov demonštrácie v Berlíne sú podľa všetkého mnohonásobne zveličené, pripomína AFP. V tejto súvislosti uvádza, že podľa berlínskej polície sa na protestoch zúčastnilo okolo 20.000 ľudí.

Opitý mladík spôsobil dopravnú nehodu pri Bajči, z miesta ušiel (foto)
Policajti v Nitrianskom kraji vyšetrujú dopravnú nehodu, ktorú spôsobil 20-ročný muž. Nehoda sa stala počas uplynulého víkendu v nočných hodinách pri obci Bajč v okrese Komárno. Čítať ďalej
10 | 08 | 2020 | TASR


Agentúra poukazuje na zistenia nemeckej fact-checkingovej stránky Correctiv, ktorá vyvrátila tvrdenia o masovej účasti prostredníctvom on-line nástroja na meranie veľkosti davu "Mapchecking". Odhad Correctiv hovorí o tom, že na pochode v Berlíne sa zúčastnilo maximálne 66.000 ľudí, teda tvrdenia o dave presahujúcom 500.000 účastníkov "nemôžu byť správne".

Aj poslanec NR SR Miloš Svrček vo svojom príspevku pôvodne spomínal, že na berlínskom proteste sa 1. augusta 2020 zúčastnil viac ako jeden milión ľudí. Neskôr príspevok trikrát upravil, až z neho napokon zmienka o účasti úplne vypadla. Poslanec však stále spomína, že Nemci údajne protestovali proti "štátnym teroristickým opatreniam" a "noseniu náhubkov", dodáva agentúra AFP.