Čínske akcie technologických firiem padli po tom, čo Washington ohlásil sankcie
10 | 08 | 2020 I Mário Martinka

Globálne akcie si v pondelok udržiavali stabilitu, pretože investori očakávajú príchod významného stimulačného balíku v USA. Avšak akcie veľkých technologických skupín v Číne klesli už druhýkrát potom, čo Washington ohlásil sankcie zamerané na Peking.


Európske akciové trhy otvorili vyššie. Londýnsky FTSE 100 vzrástol o 0,4%, zatiaľ čo ostatné hlavné burzy v regióne zaznamenali podobné zisky. Regionálny referenčný index Stoxx 600 vzrástol o 0,2%, zatiaľ čo jeho zisky doteraz vzrástli o viac ako 2,2%, píše ft.com.

Obchodníci dohliadali na manévre vo Washingtone a na ich možné dopady na nové opatrenia americkej hospodárskej podpory. Trump v sobotu obišiel zákonodarcov a podpísal služobné príkazy (nariadenia prezidenta) zamerané na tlmenie ekonomických rán spôsobených koronavírusom.

Prezidentov krok, ktorý nasledoval po kolapse rozhovorov s demokratmi, poskytuje 400 dolárov týždenne nezamestnaným Američanom, čo je menej ako 600 dolárov týždenne, ktoré boli predtým k dispozícii. Demokrati odsúdili nariadenia Trumpa ako „slabé a neústavné“.

Trinástu penziu za dobrý nápad nepovažuje viac ako štvrtina Slovákov
Zavedenie trinásteho dôchodku aspoň v obmedzenej výške má medzi Slovákmi svojich zástancov, ale aj odporcov. Čítať ďalej
10 | 08 | 2020 | SITA


Charles Evans, šéf Chicagského federálneho rezervného systému, v nedeľu varoval, že „ďalší podporný balík je skutočne nesmierne dôležitý“. „Otriasli sme sa zo sklamania z neexistujúcej dohody o budúcom fiškálnom balíku v USA, avšak každým ďalším dňom sa zvyšuje riziko pre spotrebiteľov,“ vyhlásil stratég Deutsche Bank, Jim Reid. Futures viazané na S&P 500 vzrástli v pondelok o 0,1 percenta.

Akcie vo veľkých čínskych technologických skupinách klesli po tom, čo Washington ohlásil sankcie zamerané na Peking, čo vyvolalo obavy z možného širšieho oddelenia dvoch najväčších svetových ekonomík.

Obchodná spoločnosť Tencent klesla v pondelok v Hongkongu o ďalšie 4%, čo sa pridalo k piatkovej 5,5-percentnej strate po tom, čo Trump na konci minulého týždňa vyhlásil, že americkým spoločnostiam zakáže spolupracovať s populárnou aplikáciou zasielania správ WeChat.

Luxusnú chatu má aj Blanárov bývalý vicežupan
Firma SOAR, ktorá postavila za mimoriadne výhodných podmienok chatu v Terchovej bývalému žilinskému županovi Jurajovi Blanárovi (Smer-SD), sa podieľala aj na stavbe nehnuteľnosti patriacej jeho bývalému zástupcovi Jozefovi Štrbovi. Čítať ďalej
10 | 08 | 2020 | Peter Haluza


Akcie spoločnosti Alibaba kótované v Hongkongu klesli o 2,8%, hoci čínska skupina zaoberajúca sa elektronickým obchodom nebola priamo ovplyvnená americkými sankciami, ktoré sa tiež zameriavali na spoločnosť ByteDance, vlastníka populárnej aplikácie TikTok. Rastúce obavy týkajúce sa zvyšujúceho sa napätia medzi Pekingom a Washingtonom v posledných dvoch kolách obchodných rokovaní skosili miliardy dolárov trhovej hodnoty z rýchlo rastúcich čínskych internetových spoločností.

Americký prezident Donald Trump v piatok uvalil sankcie na 11 čínskych a hongkonských predstaviteľov v reakcii na to, že Peking pretlačil na poloautonómnom území rozsiahly zákon o národnej bezpečnosti. Medzi úradníkov, na ktorých sa vzťahujú sankcie, patrí aj najdôležitejšia politička Hong Kongu, Carrie Lamová. „Tieto kroky prinesú rozpad ( vzťahov ) Číny a USA,“ uviedol Ken Cheung, stratég v Mizuho Bank v Hong Kongu.

Investori sú nervózni z toho, že prehlbujúce sa napätie môže odhaliť tzv. Obchodnú dohodu prvej fázy, podpísanú medzi Pekingom a Washingtonom začiatkom tohto roka. Dodal však, že neverí, že táto dohoda je v bezprostrednom nebezpečenstve.

Kiska porazil vlastnú stranu
Vyparenie sa Andreja Kisku z politického života je dobrou správou. Čítať ďalej
09 | 08 | 2020 | Aneta Leitmanová


Ropa šla znova hore po tom, čo energetická skupina Saudskej Arábie, Saudi Aramco v nedeľu vyhlásila, že došlo k „čiastočnému oživeniu na trhu s energiou“. Vedúci predstaviteľ Amin Nasser povedal, že „najhoršie je pravdepodobne za nami“.

Ropa brent zdražela o 0,8 percenta na 44,75 dolárov za barel.

Zlato vnímané investormi ako útočisko v čase neistoty kleslo o 0,2% na 2 030 dolárov za trójsku uncu. Cena drahého kovu v posledných týždňoch prudko vzrástla, pretože obavy z prepuknutia koronavírusu v USA viedli k oslabeniu dolára.

Odliv mozgov z Turecka: Prečo mladí ľudia v tejto krajine nevidia budúcnosť?
Komentár Burak Bekdil (Gatestone Institue) Čítať ďalej
09 | 08 | 2020 | Mário Martinka