Železničná spoločnosť Slovensko chce dať na zabezpečovací systém do rušňov viac ako 11 miliónov eur
09 | 08 | 2020 I SITA

Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK) plánuje vynaložiť na dodanie a inštaláciu Európskeho systému zabezpečenia jazdy vlakov ETCS do 26 hnacích koľajových vozidiel (HKV) radu 361 predbežne 11,3 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH).


Ako vyplýva z vyhlásenej verejnej súťaže, zákazka na tri roky a štyri mesiace sa týka dodania uvedeného vlakového zabezpečovača do deviatich rušňov s následnou možnou opciou pre ďalších dvanásť rušňov.

Národný vlakový osobný dopravca o tom informoval vo Vestníku verejného obstarávania s tým, že investíciu chce financovať aj s využitím prostriedkov Európskej únie cez Výkonnú agentúru pre inovácie a siete (INEA), respektíve Nástroj na prepájanie Európy (CEF), ktorý priamo riadi Európska komisia.

Súčasťou aktivít letných škôl má byť aj podpora gramotnosti žiakov
Súčasťou aktivít letných škôl, ktoré sa začnú od pondelka 10. augusta, má byť aj podpora tvorivosti a iniciatívnosti, hodnotovej výchovy, matematickej, čitateľskej, informačnej a prírodovednej gramotnosti, ako aj analytického a kritického myslenia... Čítať ďalej
09 | 08 | 2020 | SITA


Lehota na predkladanie a otváranie ponúk je 29. septembra, platiť musia minimálne dvanásť mesiacov a kritériom na ich vyhodnotenie je cena. Uchádzači musia preukázať dodanie a inštaláciu zabezpečovacích zariadení v predchádzajúcich troch rokoch do vyhlásenia verejného obstarávania v celkovej hodnote minimálne 3 mil. eur bez DPH.

"Hnacie koľajové vozidlo s ETCS musí spĺňať požiadavky infraštruktúr Železníc Slovenskej republiky a Správy železníc, státní organizace (v Česku)," oznámila ZSSK v podmienkach tendra. Inštalácia zabezpečovacieho systému musí byť v súlade s medzinárodnými a národnými požiadavkami pre prechodnosť rušňa na Slovensku a v Česku.

"ETCS musí byť úrovne Level 2, baseline 3, SRS 3.4.0 s možnosťou prevádzky aj na Level 1. ETCS musí mať komunikačné prepojenie s vlakovým zebezpečovačom triedy B Mirel VZ1 a rozhranie k elektrickým, riadiacim a vzduchovým obvodom HKV," uviedla ZSSK.

Rezort dopravy pripravuje výhlášku o bezpečnostných opatreniach pri implementácii a prevádzke 5G sietí
V súvislosti so zavádzaním technológií 5G Ministerstvo obrany SR úzko spolupracuje s Národným bezpečnostným úradom. Čítať ďalej
09 | 08 | 2020 | SITA