Rusko by si mohlo nárokovať základne v Pobaltí
09 | 08 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

V Rusku sa ozývajú hlasy, aby si uplatnilo nárok na všetky svoje bývalé základne v Pobaltí a vo východnej Európe, ktoré dnes využíva NATO. Uviedol portál Sovetov.su.


V Ruskej federácii silnejú názory, že Lotyšsko by malo za stiahnutie ruských vojsk zaplatiť 7,7 miliárd dolárov. Podľa oficiálnych ruských zdrojov práve takú hodnotu majú tisíce vojenských zariadení a asi šesťsto vojenských objektov v Lotyšsku.


Stiahnutie ruských jednotiek trvalo viac ako dva roky. A mnoho času zabrali i rokovania. Samotný proces sprevádzali škandály a provokácie. Lotyšské úrady sa nielen že nečinne pozerali na útoky proti ruským jednotkám a vojenskému personálu, ale dokonca sa na nich aktívne podieľali. Organizovali zabavenie rôzneho materiálu, zadržiavali ľudí, strieľali na autá a prerušovali elektrinu vo vojenských objektoch.


V približne rovnakom období sa ruské jednotky sťahovali i z Nemecka. Nemci však postavili v Rusku celé obytné štvrte so všetkou potrebnou infraštruktúrou pre vojenský personál. Dokonca zorganizovali presun armády a prepravu ich majetku na nové miesto. Lotyšsku a ďalším pobaltským štátom nič podobné ani nezišlo na um.


Ruské základne dnes využíva NATO


Vojenský historik a plukovník na dôchodku Jurij Knutov pripomenul, že po vlasteneckej vojne bola na území Pobaltia a Nemecka vybudovaná silná infraštruktúra. Vojenské základne, letiská, výcvikové strediská, kasárne pre vojakov, celé mestá pre dôstojníkov a sklady. Dnes bývalé ruské letiská úspešne prijímajú strategické lietadlá. Vojaci NATO žijú na bývalých ruských základniach a trénujú na výcvikových miestach, ktoré kedysi patrili Ruskej federácii.


Európska politika by sa mala definovať v Európe, nie v zámorí (Peter Iskanderov)
Komentár Petra Iskenderova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
07 | 08 | 2020 | Iveta Machová

Podľa Knutova boli náklady na výstavbu týchto zariadení obrovské a Rusko ich jednoducho darovalo. Dnes má podľa neho Moskva právo uplatniť si nárok na všetky základne NATO v Pobaltí a vo východnej Európe.


Téma kompenzácií nie je nová. Je ale zvláštne, že s ňou neprišlo Rusko, ale naopak Lotyšsko. Lotyšský minister spravodlivosti Janis Bordans uviedol, že Lotyši boli jedným z hlavných „prispievateľov“ Sovietskeho zväzu. Tvrdí, že z ich rozpočtov išlo ZSSR od tridsiatich až do päťdesiat percent. Takže Rusko je Lotyšsku vlastne dlžné.


Pravdou je, že Lotyšsko prispievalo do všeobecného rozpočtu. Bolo to však vzájomne prospešné. V publikácii „Sovietsky model hospodárstva: Zväzové centrum a pobaltské republiky“ sa uvádza, že v roku 1956 bol podiel Lotyšska na príjmoch ZSSR 1,2 %. A smerovalo doň 0,7 % všetkých investícií Sovietskeho zväzu. Neskôr podiel ešte vzrástol na 0,9 %.


V roku 1956 bol v Sovietskom zväze príjem na osobu 535 rubľov, zatiaľ čo v Lotyšsku 647 rubľov. A tento rozdiel pretrvával. Podľa Knutova si to ale v Lotyšsku akosi nepamätajú.


Zdá sa, že terajšie vedenie Lotyšska má akúsi akútnu stratu historickej pamäte. Vysvetliť ju však možno protiruskou orientáciou politiky výdatne podporovanej Západom.


Politické potýčky okolo 5G (Elena Pustovojtová)
Komentár Eleny Pustovojtovej (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
08 | 08 | 2020 | Zuzana Perželová