Rezort dopravy pripravuje výhlášku o bezpečnostných opatreniach pri implementácii a prevádzke 5G sietí
09 | 08 | 2020 I SITA

V súvislosti so zavádzaním technológií 5G Ministerstvo obrany SR úzko spolupracuje s Národným bezpečnostným úradom.


Ministerstvo dopravy a výstavby SR (MDaV SR) pripravuje vyhlášku, ktorá určí minimálne bezpečnostné opatrenia pri implementácii a prevádzke 5G sietí. Táto vyhláška vychádza z odporúčaní Európskej komisie (EK) pre znižovanie rizík spojených s prevádzkou 5G sietí, takzvaného 5G toolboxu. Agentúru SITA o tom informovala Nicol Vitteková z Národného bezpečnostného úradu (NBÚ).

V súvislosti so zavádzaním technológií 5G Ministerstvo obrany SR (MO SR) úzko spolupracuje práve s NBÚ. Ten je totiž národnou autoritou pre kybernetickú bezpečnosť. Prostredníctvom Národného centra kybernetickej bezpečnosti SK-CERT monitoruje a analyzuje bezpečnostné riziká v slovenskom kybernetickom priestore a reflektuje na jeho zmeny.

Úrad pravidelne vydáva bezpečnostné varovania a upozorňuje na problematické aplikácie. V minulosti upozornili napríklad na možnú zraniteľnosť čínskych aplikácií TikTok či Zoom.

Politické potýčky okolo 5G (Elena Pustovojtová)
Komentár Eleny Pustovojtovej (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
08 | 08 | 2020 | Zuzana Perželová


Britský parlament 13. júla rozhodol, že mobilní operátori nebudú môcť od 31. decembra kupovať nové vybavenie pre budovanie 5G sietí od čínskej spoločnosti Huawei a do roku 2027 musia zo svojich sietí odstrániť všetky nástroje pre 5G, ktoré si od firmy zaobstarali.

Vláda sa tak rozhodla po sankciách zo strany Washingtonu, ktoré narušili schopnosť Huaweiu vyrábať vlastné čipy a v ich dôsledku už nemožno garantovať ich bezpečnosť.

Rusko začína plánovať zavedenie 6G siete, aj keď ešte len rozvíja 5G
Sieť 5G ešte nie je všadeprítomná, ale Rusko už pracuje na ďalšom kroku v sieťovej technológii - 6G. Táto technológia by mohla byť dostupná už v roku 2028, s potenciálnou rýchlosťou až 100-krát väčšou ako v súčasnosti, informuje portál... Čítať ďalej
05 | 08 | 2020 | Marek Molnár