Pripravte si želania a sledujte nočnú oblohu v noci z utorka na stredu. Budú padať hviezdy
09 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

Astronomický rok vrcholí a s ním prichádzajú Perzeidy. Naplno sa zjavia v noci z utorka na stredu, ako vždy po Vavrincovi. Aj preto ich voláme slzy svätého Vavrinca. 


Nemecký týždenník Der Spiegel avizuje pre tento rok naozaj nevšedné pozorovateľské zážitky. Tamojší Heidelbergov Dom astronómie pripomína, že najviac meteoridov by v Európe pozorovatelia mali narátať tesne pred začiatkom svitania v stredu, 12. augusta.Tento rok by malo byť vesmírne divadlo úchvatnejšie ako vlani, keď ho svetelným smogom rušil spln Mesiaca.

Der Spiegel sľubuje 20 až 50 padajúcich objektov za hodinu. Takže aspoň na tri základné želania by to vydalo. Aj keď ide o poveru, prečo nie? Dokonca, aj mnohí astronómovia vraj - podľa týždenníka - popri sledovaní vesmírneho divadla majú svoje želania. Väčšinou si želajú, aby bol svet bezpečný, aby bolo viac zdravia ako chorôb, aby bol dôvod tešiť sa zo života.

Planetárna obrana bola posilnená novým laserom, ktorý dokáže za denného svetla pozorovať „neviditeľné“ úlomky vesmíru (VIDEO)
Lasery sú naším nástrojom na sledovanie úlomkov vesmíru nad Zemou a pomáhajú spoločnostiam aj národom vyhnúť sa nechcenému kontaktu na obežnej dráhe. Laserová obrana však doteraz fungovala pri extrémnych obmedzeniach, čo už teraz neplatí, informuje... Čítať ďalej
08 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Letné strely z vesmíru dostali svoje meno po súhvezdí Perzea na severnej oblohe, pomenovanom po gréckom hrdinovi, ktorý zabil obludu Medúzu. Je jedným z 88 súhvezdí modernej astronómie a bolo aj jedným zo 48 súhvezdí popísaných Ptolemaiom. Obsahuje známu premennú hviezdu Algol a dvojitú hviezdokopu chí a h Persei.Práve tam sa nachádza ich zjavný východiskový bod.

Meteoroid vletí do zemskej atmosféry rýchlosťou 12 až 72 kilometrov za sekundu – záleží pritom na uhle dopadu či nám letí priamo „oproti“, alebo nás dobieha. Vďaka obrovskému treniu začne teleso vo vzduchu horieť a vydávať intenzívne svetlo, ktoré je v skutočnosti ionizovaným plynom. Kým pojem meteoroid označuje samotný letiaci objekt, meteor (niekedy aj lietavica) je pomenovanie pre tento úchvatný svetelný jav, ktorý pozorujeme pri prelete meteoroidu zemskou atmosférou. Mimoriadne intenzívny meteor sa potom nazýva bolid – svojím jasom predstihne napríklad aj mesiac v splne a jeho prelet vzduchovým obalom zeme môžu sprevádzať aj zvukové efekty.

Pre svoje načasovanie sa Perseidy niekedy volajú aj Slzy svätého Vavrinca (10. august), čo je mimochodom dátum spojený s mnohými ľudovými pranostikami. Aj v Nemecku - podľa Der Siegel - daždivý deň na Vavrinca sľubuje dobrú úrodu vína, u nás na Žitnom ostrove sa zas dodnes hovorí, že po Vavrincovi už nie sú dobré melóny, lebo Vavrinec sa do nich vycikal. Po Vavrincovi sa neodporúča ani kúpanie, keďže sa vycikal aj do vôd a ochladil ich. Ak v tento deň prší, bude dobrá úroda ovocia.

Rusko sa chce vrátiť na Venušu a postaviť opakovateľne využiteľnú raketu
"Pracujeme na metánovej rakete, ktorá nahradí rakety typu Sojuz-2," uviedol šéf ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Dmitrij Rogozin v rozhovore pre tlačovú agentúru RIA Novosti. Čítať ďalej
07 | 08 | 2020 | TASR