„Najsofistikovanejší tunel v histórii USA“? Americké úrady odhalili pašerácky tunel s vlastnou železnicou, ktorý je dlhý až 400 metrov (FOTO)
09 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Americká imigračná a colná agentúra (ICE) tvrdí, že objavila technologicky najvyspelejší cezhraničný tunel v americkej histórii, pričom sa tiahne od Mexika do Arizony a mal byť využívaný na pašovanie osôb, informuje portál RT.


Tunel meria 1,2 metra do výšky a bol vybavený prepracovaným vetracím systémom, elektrickým a vodovodným vedením - ako aj malou železnicou. Cestovný priechod s dĺžkou takmer 400 metrov, ktorý bol objavený v blízkosti mesta Yuma v Arizone, obsahoval aj „rozsiahle vystuženie a opláštenie“, uviedla agentúra v tlačovej správe, ktorá zdieľa so správou tiež niekoľko fotografií tunela.

"Zdá sa, že ide o najsofistikovanejší tunel v histórii USA a určite najpokrokovejší, aký som videl vo svojej kariére," uviedol Carl Landrum, hlavný hliadkovací agent pre sektor Yuma v ICE.



Zatiaľ čo podzemná šachta bola objavená pred jej dokončením a nedosiahla povrch na americkej strane hranice, ICE tvrdí, že narazili na tunel, ktorý podľa jej názoru bol postavený na účely pašovania.

Orgány činne v trestnom konaní tvrdia, že už prebieha „vyšetrovanie tunela“. Po vŕtaní blízko miesta umývadla boli pod pieskom nájdené „kúsky dreva a vody“. Tunel meria do hĺbky až 7 metrov.

Zostáva záhadou, ako bol tento tunel postavaný alebo kto stojí za týmto projektom. Angel Ortiz, pomocný špeciálny agent zodpovedný za vyšetrovanie vnútornej bezpečnosti v Yume, prehlásil, že ak by bol tunel postavený ručne, trvalo by to "strašne dlho", kým by sa dostal tak ďaleko, ale je možné, že s ťažkými strojmi by to bolo možné urobiť za "niekoľko mesiacov".

Záchranné tímy z Ruska začali pátracie operácie v epicentre výbuchu v Bejrúte (VIDEO)
Záchranné tímy z Ruska začali pátracie operácie v troskách, ktoré zanechali dve masívne explózie v hlavnom meste Libanonu v Bejrúte, zatiaľ čo o preživších sa starajú v novo zriadených pohotovostných nemocničných stanoch, informuje portál... Čítať ďalej
08 | 08 | 2020 | Marek Molnár