Britská politika je zameraná proti Rusku, ale malo by to byť naopak, tvrdí ruský veľvyslanec v Spojenom kráľovstve
09 | 08 | 2020 I Marek Molnár

75 rokov po tom, čo sa spojili sily na rozdrvenie Hitlerových nacistov, Rusko a Británia sotva komunikujú na oficiálnej úrovni, uviedol ruský veľvyslanec v Londýne a dodal, že politické kontakty v podstate neexistujú, informuje portál RT.


Ruský veľvyslanec vo Veľkej Británii Andrei Kelin obviňuje "odstrašovaciu" politiku voči Rusku, ktorú si zvolilo NATO a ktorú britská vláda pevne prijala. V rozhovore pre čínsku televíziu CGTN diplomat tiež vysvetlil, že britská tendencia využívať svoju krajinu ako politický futbal spôsobuje, že Moskva je zdržanlivá pri investovaní energie do úsilia o zlepšenie vzťahov.

„NATO zaujalo pozíciu lídra západného sveta - politiku odstrašovania a dialógom voči Rusku a Londýn by chcel byť lídrom v tomto úsilí,“ zdôraznil Kelin a poznamenal, že "súčasná politika je 95% odstrašovania a iba 5% dialógov."

„Libanončania trpeli už príliš veľa“: USA povzbudzujú „mierovú“ zmenu režimu, pričom v Bejrúte zúria protesty
Veľvyslanectvo USA vyjadrilo solidaritu s protivládnymi demonštrantmi v Libanone a vyzvalo všetky strany, aby sa „zdržali násilia“, informuje portál RT. Čítať ďalej
09 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Veľvyslanec dodal, že sa obáva ďalšej vlny hanobenia Ruska s odkazom na západné médiá, ktoré obviňujú Rusko z "údajného politického vplyvu". "Táto situácia samozrejme u nás nevytvára chuť rozvíjať dialógy," zdôraznil Kelin.

Kelin označil stav vzťahov medzi Veľkou Britániou a Ruskom za zložitý. „Politické kontakty sú takmer zmrazené, a to je veľmi zlé. Videl som určité vyjadrenie zámerov prehodnotiť túto politiku s cieľom obnoviť vzťahy v politickej oblasti, avšak pri neustálom obviňovaní sa situácia znova opakuje," vyhlásil.

"Vláda v Londýne by mala byť realistická. Mala by chápať výhody spolupráce s Ruskom a nie ísť proti Rusku," poznamenal na záver veľvyslanec.

Gruzínske kroky v roku 2008 znamenali vyhlásenie vojny proti Rusku, prehlásil bývalý prezident Medvedev
Rusko muselo zasiahnuť, aby ochránilo ľudí v Južnom Osetsku a Abcházsku v roku 2008, keď Gruzínsko strieľalo na civilistov a „mierové sily“, prehlásil bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev, ktorý označil tento krok za „ťažké rozhodnutie“,... Čítať ďalej
09 | 08 | 2020 | Marek Molnár