Za výbuchom v Bejrúte môže byť „externý zásah raketou alebo bombou,“ prehlásil libanonský prezident
08 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Libanonský prezident nevylúčil možnosť, že sériu silných výbuchov v Bejrútskom prístave spôsobila raketa alebo bomba. Úrady predtým uviedli, že výbuch bol spôsobený dusičnanom amónnym, informuje portál RT.


„Konečná príčina ešte nebola stanovená. Existuje možnosť externého zásahu prostredníctvom rakety alebo bomby,“ uviedol libanonský prezident Michel Aoun.

Aoun prehlásil, že stále prebieha vyšetrovanie, či bol výbuch spôsobený „nedbanlivosťou alebo nehodou“ alebo nejakým iným typom externého zásahu.

Prezident sľúbil, že každý, kto je zodpovedný za výbuch, bude potrestaný.

Rusko vytvorilo prvú svetovú vakcínu proti Covid-19, ktorá bude zaregistrovaná budúci týždeň
Moskovské výskumné centrum pre epidemiológiu a mikrobiológiu Gamelei zaregistruje 12. augusta prvú svetovú vakcínu proti koronavírusu, uviedol ruský hovorca ministerstva zdravotníctva Oleg Gridnev, pričom tvrdí, že prioritne budú zaočkovaní... Čítať ďalej
07 | 08 | 2020 | Marek Molnár


V Bejrúte sa v utorok vyskytli dva masívne výbuchy, pri ktorých zahynulo najmenej 157 ľudí. Silná vlna spôsobila devastáciu v niekoľkých mestských blokoch okolo prístavnej oblasti a vyše 300 000 obyvateľov je teraz bez domova.

Na internete sa okamžite objavili špekulácie, že za výbuchmi by mohol byť sused Libanonu alebo militantná skupina Hizballáh. Tel Aviv aj Hizballáh však rýchlo odmietli akúkoľvek účasť na tomto tragickom incidente.

Prvé správy naznačovali, že výbuchy boli vyvolané požiarom v sklade ohňostrojov. Libanonský premiér Hassan Diab neskôr potvrdil, že v prístave skladu vybuchlo asi 2 750 ton dusičnanu amónneho, vysoko výbušnej látky používanej v hnojivách a bombách. Nebezpečné chemikálie boli v roku 2014 odobraté z ruskej nákladnej lode MV Rhosus pod vlajkou Moldavska.

Bývalý starosta New Yorku označil BLM za „teroristickú skupinu“, ktorá „nenávidí bielych ľudí“
Rudy Giuliani, právnik prezidenta Donalda Trumpa a bývalý starosta New Yorku, označil Black Lives Matter (BLM) za „domácu teroristickú organizáciu“ plnú „zabijakov“, ktorí „nenávidia bielych ľudí“ a chcú „zvrhnúť náš spôsob života“, informuje... Čítať ďalej
07 | 08 | 2020 | Marek Molnár