Ruská armáda modernizuje húfnice MSTA
07 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

Putinova armáda čoskoro zaradí do činnej služby novú generáciu modernizovaných samohybných húfnic 2S19M2 Msta-S (2С19М2 МСТА-С).Zbraňový systém výrazne modernizoval výrobca Uraltransmash (Uraľskij zavod transportnogo mašinostrojenija), píše portál topwar.ru


Dmitrij Semizorov, generálny riaditeľ Uraltransmash, informoval ruského ministra obrany Sergeja Kužugetoviča Šojgua o dodávke najnovšej modernizácie húfníc Msta-S s vlastným pohonom pre ruskú armádu. Samohybná húfnica ráže 152 mm je pásové bojové vozidlo, ktoré spĺňa všetky požiadavky na moderné delostrelectvo.

Počet modernizovaných samohybných húfnic, ktoré sú postupne zaraďované do služby v armádnych útvaroch Ruskej federácie však nie je známy. Pozorovatelia predpokladajú, že ide už o druhú sériu samohybných húfnic Msta-S, dodávaných spoločnosťou Uraltrnsmash. Na jar boli týmto systémom vyzbrojené dve batérie 49. armády južného vojenského okruhu.

Podľa tlačovej služby Uralvagonzavod, “dodávané vylepšené samohybné húfnice Msta-S majú významné kvalitatívne rozdiely od predchádzajúcej modifikácie delostreleckých systémov samohybných kanónov. Majú napríklad nainštalovaný úplne nový automatizovaný systém riadenia streľby, ktorý umožňuje výrazne zvýšiť jej rýchlosť a taktiež je možné pri zamieriavaní cieľa použiť digitálne elektronické mapy, ktoré výrazne urýchľujú a spresňujú orientáciu aj v členitom teréne.

Samohybná húfnica 152 mm „Msta-S“ je vybavená programovateľným nabíjacím zariadením. Maximálny dostrel má 29 km. Strelivo tvorí zásoba 50 nábojov. Rýchlosť v teréne je teoreticky až do 60 km/h, akčný rádius bez tankovania paliva viac ako 600 km. Modernizované samohybné delá môžu strieľať muníciu s vysoko trhavými účinkami. Samotné projektily majú schopnosť autonómne rušiť systémy protiraketovej obrany a strely sa vyznačujú mimoriadnou presnosťou zásahu po ich zameraní, keďže používajú systém Krasnopol.

Ruský tank T-14 "Armata" proti americkému ATGM z TOW a Javelin (VIDEO)
Jedným z dôležitých rozdielov obrnených vozidiel novej generácie je moderný komplex aktívnej ochrany, ktorý v skutočnosti kombinuje systém prieskumu cieľov a zdrojov hrozby so systémom ich ničenia, informuje ruský portál topwar.ru Čítať ďalej
04 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič


Húfnica Msta-S 152 mm úplne prvej generácie sa dostala do pokusnej služby už v roku 1989. Je určená predovšetkým na ničenie pozemných pevných aj pohyblivých objektov, zariadení taktických jadrových zbraní, delostreleckých batérií, obrnených vozidiel, protitankových zbraní a zbraní protivzdušnej obrany, ako aj na ničenie poľných opevnení a nepriateľských veliteľských stanovíšť. Húfnica používa strely “zem - zem”.



USA znepokojila ruská stíhačka "zabijak" šiestej generácie
Americké médiá so znepokojením oznámili začiatok práce na najnovšej ruskej stíhačke šiestej generácie, ktorá má časom nahradiť Su-57 PAK-FA. Experti sa obávajú, že tento stroj budúcnosti sa stane skutočným "zabijakom" F-35 a... Čítať ďalej
15 | 01 | 2020 | Žaneta Hurbanová