„Pandémia ešte neskončila,“ varuje nemecký minister zdravotníctva
07 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Rast denných prípadov Covid-19 v Nemecku je znakom toho, že pandémia nie je ani zďaleka ukončená, uviedol minister zdravotníctva, pričom oznámil, že všetky osoby pochádzajúce z vysokorizikových krajín sa musia preukázať, že vírus nemajú, informuje portál RT.


Inštitút Roberta Kocha vo štvrtok ohlásil 1 045 nových prípadov Covid-19, čo je najvyšší denný nárast za tri mesiace. Minister zdravotníctva Jens Spahn označil toto znepokojivé číslo ako znak toho, že „pandémia ešte neskončila“.

"Existuje klamný pocit, že situácia nebola v posledných mesiacoch taká zlá. Je to prirodzené. Nesmieme však zabúdať, že sme z toho vyšli oveľa lepšie ,ako v mnohých iných krajinách," ďalej poznamenal Spahn.

V boji proti koronavírusu z „dlhodobého hľadiska“ vyzval Spahn ľudí, aby pokračovali v dodržiavaní pravidiel dištancovania sa v spoločnosti, venovali pozornosť hygiene a nosili rúška.

Úzkosť spojená s depresiou u pacienta spôsobuje, že sa jeho mozog „výrazne“ zväčší
Zistilo sa, že mozgy ľudí trpiacich úzkosťou a depresiu dramaticky napučiavajú. Odborníci tvrdia, že mimoriadna aktivita môže maskovať časť poškodeného mozgu depresiou, informuje portál RT. Čítať ďalej
06 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Podobne ako mnoho európskych krajín aj Nemecko v posledných mesiacoch zmierňovalo karanténne obmedzenia. Na otázku, či je existuje možnosť nových blokovacích opatrení, Spahn novinárom povedal, že je lepšie sa zamerať na to, čo možno urobiť, aby sa zabránilo šíreniu choroby.

Spahn dodal, že od soboty musia byť ľudia prichádzajúci z krajín, ktoré sa považujú za vysoko rizikové, pri príchode testovaní na koronavírus. Inak by museli byť v karanténe dva týždne. Toto pravidlo platí aj pre Nemcov vracajúcich sa z dovolenky, ktorí budú testovaní zadarmo.

Celkovo bolo od začiatku epidémie v Nemecku infikovaných koronavírusom 213 067 ľudí a podľa inštitútu Roberta Kocha zomrelo 9 175 osôb.

Pri opätovnom otvorení škôl by sa mohli prípady Covid-19 rýchlo zvyšovať
Spojené kráľovstvo možno bude musieť odložiť uvoľňovanie bezpečnostných opatrení, ak chce, aby sa školy znovu otvorili bez toho, aby tým spustili nové šírenie koronavírusu, varuje epidemiológ Neil Ferguson, informuje portál RT. Čítať ďalej
06 | 08 | 2020 | Marek Molnár