Mali by muži užívať antikoncepčné pilulky na ochranu proti Covid-19?
07 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Lekársky odborník, ktorý sa objavil v televíznom programe Good Morning Britain, je teraz bombardovaný na sociálnych médiách, pretože vyslovil „nebezpečné tvrdenia“ po tom, čo televízny program uviedol zavádzajúci tweet o jeho odporúčaniach týkajúcich sa mužov, aby užívali antikoncepciu, informuje portál RT.


Populárny televízny program pozval Dr. Amira Khana, aby v stredu prediskutoval novú lekársku štúdiu spájajúcu príznaky Covid-19 u žien s hladinou estrogénu. Tento hormón je jednou z hlavných zložiek perorálnych antikoncepčných tabliet a niektorých ďalších liekov.

„Ide o to, že estrogén má ochrannú funkciu. Posilňuje imunitný systém, takže ten reaguje rýchlejšie na vírus,“ vysvetlil Khan.

"Takže áno, antikoncepčná tableta môže pomôcť, pokiaľ ide o posilnenie vašej imunity a ochranu pred vážnymi príznakmi Covid-19," prehlásil doktor Khan.

Nový výskum zistil, že koronavírus sa môže skrývať v ľudských ušiach
Vedci z univerzity Johna Hopkinsa objavili koronavírus SARS-CoV-2 na neočakávanom mieste - vo vnútri ľudského ucha a aj za ním, informuje portál RT. Čítať ďalej
30 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Hostiteľka Kate Garrawayová navrhla, že vzhľadom na neistú situáciu s touto chorobou v Británii by niektorými muži mohli rozmýšľať takto: „Budem riskovať svoje mužstvo a proste pôjdem a dám si antikoncepčnú tabletku.“

Dr. Khan však dodal, že by to nie je dobrý nápad, napríklad vzhľadom na to, že „všetky hormóny majú vedľajšie účinky“ a najmä estrogén, ktorý môže viesť napríklad k určitým typom rakoviny.

"Určite by sme nechceli, aby všetci užívali iba estrogénové alebo hormonálne tablety, pretože to môže samo osebe spôsobiť problémy," uviedol.

Vedci sa 350 rokov mýlili v tom, ako spermie plávajú. Teraz už konečne poznajú správnu odpoveď (VIDEO)
Charakter spermií bol prvýkrát objavený v roku 1677 pomocou rudimentárnych mikroskopov a naše chápanie toho, ako si prerazia svoju neuveriteľnú cestu k oplodneniu vajíčka, sa odvtedy veľmi nezmenila, až doteraz, informuje portál RT. Čítať ďalej
06 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Čoskoro po vysielaní sa Dr. Khan ocitol pod paľbou kritiky, keď ho ľudia začali nazývať „hlúpym a skorumpovaným“ a požadovali, aby britský lekársky regulátor GMC začal vyšetrovanie jeho pripomienok.

Dôvodom tejto reakcie však bolo, ako sa Good Morning Britain rozhodla propagovať tento rozhovor na Twitteri.





Teraz už odstránený tweet uverejnený programom Good Morning Britain začal rétorickou otázkou: „Mali by všetci v krajine vrátane mužov vziať antikoncepčnú pilulku na ochranu pred koronavírusom? Dr. Khan potvrdil, že tabletka „môže poskytnúť potenciálnu ochranu proti vírusu."

Spojenie medzi estrogénom a závažnosťou príznakov Covid-19 bolo preložené vedcami z King's College London, ktorí si všimli, že ženy, ktoré užívajú antikoncepciu, majú o 13 percent nižšiu pravdepodobnosť, že dostanú chorobu ako tie, ktoré tak neurobili.

Štatisticky je u mužov väčšia pravdepodobnosť, že sa po infikovaní koronavírusom vyvinú akútne príznaky, pričom vedci na celom svete hľadajú možné spôsoby použitia hormónov na boj proti vírusu.

Úzkosť spojená s depresiou u pacienta spôsobuje, že sa jeho mozog „výrazne“ zväčší
Zistilo sa, že mozgy ľudí trpiacich úzkosťou a depresiu dramaticky napučiavajú. Odborníci tvrdia, že mimoriadna aktivita môže maskovať časť poškodeného mozgu depresiou, informuje portál RT. Čítať ďalej
06 | 08 | 2020 | Marek Molnár