Pri opätovnom otvorení škôl by sa mohli prípady Covid-19 rýchlo zvyšovať
06 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Spojené kráľovstvo možno bude musieť odložiť uvoľňovanie bezpečnostných opatrení, ak chce, aby sa školy znovu otvorili bez toho, aby tým spustili nové šírenie koronavírusu, varuje epidemiológ Neil Ferguson, informuje portál RT.


Stredné školy v celej Veľkej Británii by sa mohli stať novými strediskami nákazy, len čo sa vzdelávacie zariadenia v septembri úplne otvoria, varoval Ferguson vo svojej najnovšej alarmujúcej predpovedi.

"Rizikom je, že veľké školy, univerzity a vysoké školy spoja veľa domácností a prepoja sociálnu sieť," uviedol vedec pre program BBC Radio 4 Today. "To predstavuje skutočné riziko zintenzívnenia prenosu, počet prípadov stúpa pomerne prudko," dodal epidemiológ.

Ferguson predtým viedol tím epidemiológov v Imperial College London, kde varoval, že na koronavírus zomrie 500 000 Britov, pokiaľ nebudú zavedené prísne blokovacie opatrenia. Zatiaľ čo oficiálne číslo nie je ani blízko tohto čísla - 46 364 úmrtí spojených s Covid-19 - Ferguson teraz varuje, že zmiernenie obmedzení by ho mohlo rapídne navýšiť.

Ktoré profesie sú počas korony v Rusku najžiadanejšie
Podľa portálu Superjob „pomohla“ kríza osobným vodičom, špecialistom pre služby občanom, operátorom call centier, sociálnym pedagógom, asistentom manažérov a spracovateľom dokumentov. Uviedol News.ru. Čítať ďalej
06 | 08 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


Ferguson tvrdí, že návrat tínedžerov na stredné školy by mohol zvýšiť šírenie vírusu až o polovicu.

Za týchto okolností musí byť vláda pripravená na „všetky nepredvídané udalosti“ a pravdepodobne bude musieť prehodnotiť niektoré zo svojich politík zameraných na zmiernenie obmedzení Covid-19, verí Ferguson.

Ferguson bol označený za profesora Lockdowna (obmedzenie pohybu), keď navrhol, že britská populácia by sa nemala ponáhľať, aby sa vrátila k normálnemu životu najmenej do budúcej jari - všetko v mene verejnej bezpečnosti.

Neskôr ustúpil od svojich vlastných odporúčaní a pripustil, že prísne blokovanie, ktoré Londýn uložil, čiastočne z dôvodu jeho rady, nijako nezmenilo úspech Veľkej Británie v boji proti tejto chorobe v porovnaní s inými krajinami, ako je Švédsko, ktoré nezaviedli také prísne obmedzenia.

Facebook tvrdo scenzúroval Trumpa a Twitter ho dokonca zablokoval
Spoločnosť Facebook v stredu oznámila, že odstránila odkaz zo stránky amerického prezidenta Donalda Trumpa, lebo obsahoval "škodlivé dezinformácie o ochorení COVID-19". Rovnako aj Twitter v stredu oznámil, že dočasne zablokovala oficiálny účet... Čítať ďalej
06 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR