Libanon smúti, svet s ním. Bolestné obrazy hovoria za všetko (FOTO a VIDEO)
06 | 08 | 2020 I Natália Sollárová

Katastrofa nemilosrdne poznačila život Bejrútčanov. Hlavné mesto je ako po výbuchu v Hirošime. Krajinu sužovanú hospodárskou krízou i koronavírusom tak zasiahla ďalšia rana. Počet mŕtvych stúpol na 135, zranených je okolo 5-tisíc. Libanonská vláda vyhlásila 2-týždňový výnimočný stav.


Metropola Libanonu pripomína vojnovú zónu. Preplnené nemocnice, zničené domy. V dôsledku mohutného výbuchu sa ocitlo bez domova približne 300-tisíc ľudí. Podľa ABC News to uviedol guvernér Bejrútu Marwan Abboud. Počas rozhovoru pre arabskú mutáciu Sky News v priamom prenose dokonca neudržal slzy, keď sa snažil byť statočný a hovoril, že musia zostať silní a takéto veci sa niekedy stávajú. Video otitulkoval portál aktuálne.cz.

„Vyzerá to tu ako v Hirošime alebo Nagasaki,“ pokračoval rozrušený bejrútsky guvernér priamo z centra tragédie. Na miesto explózie sa vybral kvôli hasičom, ktorí sem prišli zasahovať ešte pred druhým, ničivým výbuchom. Zatiaľ ich nevedia nájsť. Výbuchy mesto zasiahli v utorok večer.

Slovensko ponúklo na pomoc Libanonu 18-členný záchranný tím
Slovensko ponúklo vyslať na pomoc po výbuchu v libanonskom Bejrúte 18-členný záchranný tím. Čítať ďalej
05 | 08 | 2020 | SITA


V oblasti žije asi 750-tisíc ľudí. Celková bilancia stúpla na 135 mŕtvych a približne 5-tisíc zranených. The Guardian prevzal správu od miestnej Al Manar TV, ktorá citovala ministra zdravotníctva. Desiatky ďalších ľudí však ešte stále chýbajú. Ľudia pátrajú po svojich blízkych.

Libanonská vláda v reakcii na nešťastie vyhlásila na nasledujúce 2 týždne výnimočný stav. Krajina zároveň drží aj 3-dňový štátny smútok. Premiér Hassan Diab podľa The Guardian uviedol, že príčinou výbuchu bolo 2700 ton dusičnanu amónneho. Počiatočné vyšetrovanie údajne ukázalo, že išlo o „nedbalosť“ a nečinnosť pri riešení odstránenia tejto chemickej látky, ktorá bola v prístave skladovaná niekoľko rokov.

Dusičnan amónny, ktorý vraj vybuchol v Bejrúte, pochádzal z ruskej lode
Mohutné utorkové výbuchy v bejrútskom prístave, pri ktorých zahynulo najmenej 100 ľudí, zapríčinilo takmer 3000 ton dusičnanu amónneho z nákladnej lode vo vlastníctve ruského občana. Čítať ďalej
05 | 08 | 2020 | TASR


The Guardian zaznamenal aj svedectvo priamych účastníkov, žijúcich v jednej zo štvrtí Bejrútu. Timi, ktorá bola so svojim snúbencom, sa zranila, keď výbuch zničil dom. Udalosť opísala ako „film z vojnovej zóny“ a „naozaj si myslela, že ide zomrieť“. Po explózii ich to „vyhodilo“ z pohovky, okolo nich lietalo sklo a dvere. Schúlila sa do rohu miestnosti, plnom črepov i krvi, a začala sa modliť.

Sklo zranilo aj matku jej snúbenca, ktorá silne krvácala. „Boli sme v úplnom šoku a strachu,“ opísala ďalej situáciu. „Cítila som sa ako v zlom sne, v ktorom som nedokázala hovoriť a nikomu pomôcť, ani sebe,“ dodala s tým, že bola v stave šoku a dezorientácie. Vážnejším zraneniam sa vyhli, mnoho ďalších ľudí však skončilo v nemocniciach. „Moje srdce je s nimi a ich rodinami,“ dodáva Timi.

Zničený prístav aj zásoby pšenice. Výbuch v Bejrúte si vyžiadal minimálne stovku obetí a tisícky zranených (foto)
Výbuch spôsobil rozsiahle škody v okruhu niekoľkých kilometrov. Čítať ďalej
05 | 08 | 2020 | SITA


Rozsah a ničivosť katastrofy zachytávajú aj videá a snímky, ktoré sa šíria cez sociálne siete. Pozor, niektoré z nich sú obzvlášť silné a nemusia byť vhodné pre citlivejšie povahy.

Video zachytávajúce desivý moment výbuchu, ktoré sa stalo virálnym. Chvíle, ktoré mali byť pamiatkou na niečo krásne, sa neveste pózujúcej pre fotografa zmenili na katastrofický zážitok. Po explózii unikla aj s ostatnými do bezpečia:



Novinárka arabskej BBC práve robila online rozhovor vo svojej kancelárii, keď sa mesto otriaslo výbuchom. Explózia prerušila prenos a odhodila ju. Našťastie, je v poriadku. Silu výbuchu vraj bolo cítiť v okruhu 240 kilometrov, až na Cyprus, kde si ľudia mysleli, že je to zemetrasenie:



Slováci nie sú medzi obeťami ani zranenými po výbuchoch v Bejrúte
Medzi zabitými a zranenými po výbuchoch v libanonskom Bejrúte zo 4. augusta nie sú občania Slovenskej republiky. Čítať ďalej
05 | 08 | 2020 | SITA


Okamih hrôzy pre deti, ktoré boli s mamou alebo opatrovateľkou. V čase výbuchu sa nachádzali blízko okna. Tlaková vlna vybila okná, akoby zázrakom ich však fyzicky nezranila:



Video zachytávajúce výbuch s mohutnou tlakovou vlnou, ktorá nasledovala:



Zábery z dronu CNN dokumentujú hlavné mesto Libanonu po výbuchu:



Predtým a potom. Detailné porovnanie. Výbuch spôsobil kráter, budovy boli rozmetané na prach:



Zástupcovia rezortu obrany USA odmietli Trumpov výrok o "útoku" v Bejrúte
Traja predstavitelia amerického ministerstva obrany nemajú informácie, ktoré by nasvedčovali, že mohutné výbuchy v libanonskom hlavnom meste Bejrút boli dôsledkom útoku. Takto však o tragédii v Bejrúte hovoril prezident USA Donald Trump počas... Čítať ďalej
05 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR