Internetom sa šíria rôzne "hodnoverné" informácie, že za tragédiou v Bejrúte je Izrael (VIDEO)
06 | 08 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Internetom sa šíria zatiaľ nevyvrátené informácie, že na Bejrút v skutočnosti zaútočil Izrael jadrovou náložou. Pôvodcu útoku mal údajne potvrdiť i Donald Trump a libanonská vláda. Neskôr sa však tieto informácie začali vyvracať.


Informácie o použití taktickej jadrovej nálože proti Libanonu zo strany vedenia židovského štátu priniesol ako prvý portál Veterans Today.


TV Damask zverejnila fotografiu na ktorej je vyznačená údajná izraelská raketa Delilah. Tá môže niesť aj jadrovú hlavicu s detonačnou silou 6 ton (ekvivalent 6 000 ton TNT). Tieto zdroje tvrdia, že je to jedinečný obrázok a na webe sa nikde neobjavuje. Odvolávajú sa však pri tom na fakt, že v meracej stanici na talianskej Sicílii zaznamenali po výbuchoch zvýšenú radioaktivitu.


Príčinou výbuchu bolo podľa oficiálnych mediálnych správ 2700 ton dusičnanu amónneho. Počiatočné vyšetrovanie malo ukázať, že išlo o „nedbalosť“ a nečinnosť pri riešení odstránenia tejto chemickej látky, ktorá bola v prístave skladovaná už niekoľko rokov.


Nateraz však ide o neoverené zdroje a informácie z oficiálnych miest nateraz jednoznačne hovoria o "nešťastí" a k prípadným špekuláciam sa nevyjadrujú. Pentagon však aktívne poprel
Zástupcovia rezortu obrany USA odmietli Trumpov výrok o "útoku" v Bejrúte
Traja predstavitelia amerického ministerstva obrany nemajú informácie, ktoré by nasvedčovali, že mohutné výbuchy v libanonskom hlavnom meste Bejrút boli dôsledkom útoku. Takto však o tragédii v Bejrúte hovoril prezident USA Donald Trump počas... Čítať ďalej
05 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR
Donalda Trumpa, že išlo o bombový útok.

Screenshot internetovej stránky radmon.org na ktorú sa niektoré zdroje odvolávajú. V meracej stanici na talianskej Sicílii podľa nich zaznamenali po výbuchoch zvýšenú radioaktivitu.




Oficálne zverejnené videá explózie v Bejrúte však neposkytujú takúto kvalitu videozáznamu z ktorého by bolo možné určiť, či išlo naozaj o bombový útok.

https://youtu.be/3vVIf0HkqHU

Libanon smúti, svet s ním. Bolestné obrazy hovoria za všetko (FOTO a VIDEO)
Katastrofa nemilosrdne poznačila život Bejrútčanov. Hlavné mesto je ako po výbuchu v Hirošime. Krajinu sužovanú hospodárskou krízou i koronavírusom tak zasiahla ďalšia rana. Počet mŕtvych stúpol na 135, zranených je okolo 5-tisíc. Libanonská vláda... Čítať ďalej
06 | 08 | 2020 | Natália Sollárová