Hurikán Isaias si v USA vyžiadal najmenej deväť obetí
06 | 08 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Hurikán Isaias, ktorý v noci na utorok zasiahol východné pobrežie USA, si vyžiadal už najmenej deväť obetí na životoch. V dôsledku popadaných stromov ostali v stredu bez dodávok elektrickej energie milióny ľudí. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.


Dvaja ľudia zahynuli v štáte Severná Karolína, kde Isaias spôsobil tornádo, ktoré zasiahlo štvrť s mobilnými domami. Ďalšia osoba zahynula v Pensylvánii v aute, ktoré odniesol prúd vody. Úrady tiež oznámili, že vo Filadelfii pravdepodobne v utorok odniesla voda z vyliateho potoka päťročné dievča blízko jeho bydliska. Telo dievčaťa našli v stredu. Padajúce stromy privalili tri osoby v štáte Maryland, Connecticut a v meste New York. Jedna osoba zahynula v štáte Delaware po tom, ako na ňu padol konár zo stromu.

Tornáda potvrdila Národná meteorologická služba NWS v štáte Virgínia, Maryland, Delaware a New Jersey. Výpadky elektrickej energie, ktoré zapríčinili popadané stromy, zasiahli až 2,1 miliónov odberateľov vo viacerých štátoch USA.

Množstvo ľadu v Arktíde kleslo na historické minimum
Množstvo ľadu v Arktíde dosiahlo počas tohto leta najnižšiu hodnotu od začiatku meraní. V utorok o tom informovala agentúra TASS s odvolaním sa na meteorológa ruského ústavu Rosgidromet Romana Vilfanda. Čítať ďalej
05 | 08 | 2020 | TASR


Spoločnosť dodávajúca elektrickú energiu v meste New York uviedla, že v súvislosti s hurikánom Isaias zaznamenala najviac výpadkov dodávok elektriny od roku 2012, kedy mesto zasiahol hurikán Sandy. V dôsledku hurikánu Isaias pozastavili železničnú dopravu v štáte New Jersey aj vo Filadelfii.

Podľa amerického Národného centra pre hurikány (NHC) sprevádzal hurikán Isaias vietor s maximálnou ustálenou rýchlosťou 105 kilometrov za hodinu viac než 18 hodín po tom, čo sa v noci na utorok dostal nad pevninu na východnom pobreží USA. Neskôr však mierne zoslabol.

Isaias so silou hurikánu prvej kategórie sa ešte v sobotu prehnal časťou súostrovia Bahamy, no na ceste k pobrežiu amerického štátu Florida zoslabol na tropickú búrku. Oproti pôvodným predpovediam Floridu nezasiahol.

Americkí meteorológovia tohto roku očakávajú nadpriemernú hurikánovú sezónu.

Rakúski vedci vylepšili systém detekcie kozmického odpadu
Rakúski vedci navrhli spôsob, ako vylepšiť sledovanie kozmického odpadu a lepšie tak zabrániť nebezpečným kolíziám na obežnej dráhe Zeme. Informuje o tom spravodajský portál CNN. Čítať ďalej
06 | 08 | 2020 | SITA