Ako sa v Amerike pred štyrmi rokmi vynorili zvesti o Trumpovej tajnej dohode s Ruskom (Vladimír Prochvatilov)
06 | 08 | 2020 I Iveta Machová

Komentár  Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry)


"Pridajte nejaké mince a Brookingsova inštitúcia zahrá vašu melódiu."


Devin Nunes, člen spravodajského výboru Snemovne reprezentantov USA,  informoval  27. júla  Fox News   , že zdrojom „dokumentácie Christophera Steeleho“ bol zamestnanec think-tanku v Brookingsovej inštitúcie  a že celý príbeh kompromitujúcich materiálov na Donalda Trumpa „ bol z ničoho nič vytvorený  v centrále kampane Hillary Clintonovej. “

Devin Nunes


Kongresman obvinil vtedajšieho šéfa Brookingskej inštitúcie (Brookings Institution), Stroba Talbotta z  priameho zapojenia do zhotovenia dokumentácie proti Trumpovi a povedal, že "ona  [Brookingova inštitúcia] musí byť zapojená do vytvárania, distribúcie a ochrany dokumentácie ."  Tiež sa zistilo, že zdrojom dokumentácie neboli tajomní zasvätenci z Ruska, ale tím z Brookingskej inštitúcie.

Nunes poznamenal, že súdne vyšetrovanie v Londýne proti bývalému agentovi MI6  Christopherovi Steeleovi, ktorý vytvoril dokumentáciu „Rusko  -  Trump“  prezradil priame väzby medzi Steeleom a vedením Brookings Institution . Nunes  citoval  rozsiahlu korešpondenciu Steelea a Stroba Talbotta a opýtal sa: „Čo do čerta urobil prezident Brookings, keď si so Steeleom hore dole posielal správy?“

Kto potrebuje „ruských hackerov“? Najnovšia správa odhaľuje nekompetentnosť CIA
Interná správa CIA o fiasku Vault 7 zobrazuje prekrásny obraz hlavnej americkej špionážnej agentúry. Spoločnosť WikiLeaks vydala hackerské nástroje CIA, ktoré pravdepodobne unikli internému pracovníkovi, informuje portál RT. Čítať ďalej
18 | 06 | 2020 | Marek Molnár


V priebehu korešpondencie, sa Steele  zaujímal  ako   chce Talbott  upraviť "balíček", to znamená dokumentáciu, ktorej kópiu dostal aby mohol "diskutovať s Johnom Kerrym a ďalšími úradníkmi ministerstva zahraničia . Steele trval na tom, aby o spisoch diskutoval s Talbottom  „čím skôr, tým lepšie“ .

„FBI, “ hovorí Nunes, „sa nás snažilo presvedčiť, že ide o nejaký ruský zdroj, ktorý by mohol byť zabitý, keby sa niečo stalo. Nie. Ukazuje sa, že toto neznáme zviera žije za rohom, neďaleko Kapitolu. Žije priamo tu. Neohrozuje ho žiadne nebezpečenstvo. To všetko je fikcia. A FBI o tom vedela ... Bola to práca Clintonovej kampane. Bola to špina, bol to falošný príbeh, ktorý predávali nielen americkému ľudu, ale predávali ho aj FBI . 

55-ročný Christopher  Steele pôsobil v britskej spravodajskej službe MI6 v rokoch 1987-2009, ale po odchode do dôchodku založil súkromnú firmu Orbis Business Intelligence v Londýne . Pred americkými voľbami v roku 2016 vymyslel za peniaze z Clintonovej  centrály slávny  „spis“ o Trumpovi.

Hillary Clintonová


Už predtým bolo známe, že objednávateľom Steeleho spisov bol štáb kampane Hillary Clintonovej. Minulý rok uverejnil New York Post   článok Michaela Goodwina s názvom „Trumpove spisy boli najšpinavším politickým trikom Clintonovej“ („The Trump Dossier was the Dirtiest of Clinton's Political Tricks“). A pred dvoma rokmi  The New Yorker  napísal „Na jar 2016 sa malá spravodajská spoločnosť Orbis Business Intelligence, ktorá bola založená v roku 2009 po tom, ako Steele a jeho partner opustili britskú tajnú službu MI6, dohodli, že v záujme opozície vyšetria Trumpove tajomné vzťahy s Ruskom. Podľa podmienok zmluvy pôsobil Orbis ako subdodávateľ pre spoločnosť Fusion GPS, súkromnú analytickú firmu so sídlom vo Washingtone. Tá zase konala na základe dohody s advokátskou kanceláriou Perkins Coie, ktorá zastupovala ústredie Clintonovej kampane a Národný výbor Demokratickej strany. Niekoľko mesiacov po podpísaní zmluvy sa Steele dozvedel, že jeho výskum v tomto reťazci financoval Clintonovej štáb a Demokratický národný výbor. Celkovo dostal Steele za svoju prácu 168 000 dolárov .

Fedor Lukjanov: Prečo je potrebná multipolarita
Komentár Fedora Lukjanova Čítať ďalej
30 | 09 | 2019 | Zuzana Perželová


Neskôr sa ukázalo, že Steele dostal iba drobky. Podľa  The  Washington Post , ústredie Hillary Clintonovej zaplatilo advokátskej kancelárii Perkins Coie , ktorá rokovala s Fusion GPS  $  5.6  miliónov  a Národný výbor  Demokratickej strany $ 3.6 miliónov.

Pomoc vyšetrovaniu poskytla Fiona Hillová,  bývalá zamestnankyňa  Brookingovej inštitúcie, zvláštna asistentka Donalda Trumpa pre Rusko.  V svedectve pred House Intelligence Committee odhalila, že dostala kópiu dokumentácie od Strobeho  Talbotta 9. januára 2017, deň predtým, ako bola esej uverejnená bulvárom BuzzFeed . V odpovedi na otázky Devina Nunesa Fiona Hill pripustila, že Steeleho dokumentácia sa jej okamžite zdala ako typická „ králičia nora“ (Rabbit Hole), to znamená dezorientácia a ponorenie do klamstva.

Fiona Hillová


Skutočný „zdroj“ dokumentácie Steelea  sa tiež našiel. "Temnou postavou, ktorá odovzdala informácie Christopherovi Steeleovi pre jeho neslávny spis, je ukrajinský rodák Igor Dančenko ,"  píše  The Washington Times . Dančenko pracoval pre londýnsku firmu Christophera Steeleho Orbis Business Intelligence a pre Brookings Institution. Spomína sa v odtajnenej 60-stranovej správe FBI, ktorú uverejnil predseda senátnej komisie Lindsay Graham. Dančenko sa tam nazýva „primárnym dielčim zdrojom“ Steeleho dokumentácie (primary sub-source).

"Aby som bol úprimný, je to také šialené a hlúpe, že Steeleho zdroj nebol z Ruska, ale chlap z Washingtonu, DC, ktorý pracuje v inštitúcii Liberal Brookings ... Teraz je situácia jasnejšia." Napokon, Brookingsovým prezidentom bol v tom čase Strobe Talbott, dlhoročný spojenec Hillary Clintonovej, ktorý dúfal, že vzbudí zvesti o tajných dohodách (Trumpa s Ruskom -  V.P. )   a mal vlastné kontakty s Christopherom Steeleom, “  hovorí  Jarrett, právny analytik Fox News.

Americké médiá   teraz prirovnávajú Brookingsovu inštitúciu k jukeboxu - „pridajte nejaké mince a Brookingsova inštitúcia zahrá vašu melódiu, ak bude cena správna . 

Skutočnou hrozbou „ruskej dezinformácie“ sú dezinformované USA
Príbeh, že Rusko nejakým podvratným spôsobom ovplyvnilo americký politický systém prostredníctvom hackingu a trollingu, je smiešne. Skutočnou hrozbou pre Ameriku je prijatie tohto príbehu americkou ľavicou. Vyhlásil novinár Aaron Mate v relácii... Čítať ďalej
06 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič